От х:

Днес в x:

Подмладената трупа на театъра в Хасково излиза с летящ старт в Шекспировата „Дванайсета нощ“

Трупата на Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково е с изцяло подмладен състав.

Петима млади актьори са вече част от нея. Те бяха избрани след кастинг за пиесата на Уилям Шекспир „Дванайсета нощ“, който се проведе в края на миналата седмица на столичната Камерна сцена „Славянска беседа“.

Дамяна Тодорова, Мартина Троанска, Константин Николов, Никола Манолевски и Стефан Кондров е изборът на журито: Стелиян Николов – директор на ДКТ „Иван Димов“, неговият заместник Станислава Николова и режисьорката Анастасия Събева, която ще постави „Дванайсета нощ“ на хасковска сцена.

Кастингът е минал при сериозен интерес от страна на кандидатите за място в пиесата и театралната трупа на Хасково. Явили са се 46 души. „В интерес на истината не очаквахме толкова голям интерес. Появиха се доста хора и затова се наложи удължим времето на прослушванията“, разказа Стелиян Николов.

Според него интересът е породен на първо място от факта, че хасковският театър е в последните години е начело в страната, но също така и заради факта, че кастингът е направен през проекта „Дванайсета нощ“, което ще е новото премиерно заглавие на Театър „Иван Димов“.

Премиерата трябва да излезе на 13 юни, когато е откриването на тазгодишното издание на фестивала „Театър, обичам те!“.

През тази година ще бъде официалното отбелязване на 100-та годишнина от създаването на театъра в Хасково, която всъщност се изпълни през през 2021 година, но поради редица обстоятелства, свързани с пандемията не можа да се състоя, посочи Николов.

През 2022 година се навършва и половин век, откакто театърът носи името на Иван Димов и 125 години от неговото рождение. Именно в негова чест е направен избора да се постави Шекспировата „Дванайсета нощ“. „Поразровихме се в биографията на Иван Димов и установихме, че именно в „Дванайсетна нощ“ той има доста добра работа“, посочи още Стелиян Николов.

Младите актьори в трупата започват работа още през април с репетициите на Шескпировата пиеса.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини