От х:

Днес в x:

Хор „Родна песен“ ще представи България на Международния Великденски хоров фестивал

Хор „Родна песен“ ще представи Хасково и България на Международния Великденски хоров фестивал тази година.

Заради здравната пандемия изданието му през 2021-ва ще се проведе онлайн и ще е на 2-ри май.

Хор „Родна песен“  е една от трите български формации, които са поканени за участие в престижния музикален форум.

Под ръководството на маестро Мартин Антонов хористите от Хасково вече направиха записите си за фестивала на сцената на читалище “Заря“.

В програмата по регламент е музика от християнската традиция и съвременност. Българското участие е под егидата на орденът на рицарите тамплиери и Великия приор - академик Румен Ралчев, Български хоров съюз и Cantus Firmus.

„Родна песен“ участват с видеа на две части от фестивалната меса на Джон Левит - Kyrie eleison и Agnus dei, както и ортодоксален възкресен тропар. Включено е и видео на песнопението "Свете тихий" от коледните им записи, което те посвещават в памет на колегата им Здравко Ковачев, отишъл си от  този свят през месец март.

„Това е висока трибуна и за мен е изключителна радост, че ще можем да участваме и ние, заедно с колеги от Континента. Въпреки трудностите да репетираме заради затварянето и наложените мерки,  хористите много експедитивно действаха по програмите, които имахме да подготвим, не само за този фестивал, но и за предстоящия ни концерт със Симфониета „Враца“. Той е заплануван за май. Датите още не са точно фиксирани, но имаме намерение този концерт да се случи няколко пъти“, коментира младият диригент на хор „Родна песен“ Мартин Антонов, който ръководи титулуваната формация от една година и Международния Великденски хоров фестивал ще е първото му голямо представяне с формацията.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Почитател
    7 -1
    14:43, 25 апр 2021
    Кой град е символичен домакин на фестивала тази година?
    На кой интернет адрес може да се гледат хоровете?
    Успех на “Родна песен” !
Последни новини