От х:

Днес в x:

10 °C

20 детски площадки в Хасково не отговарят на изискванията

  Около 20 са детските площадки в Хасково, чиито съоръжения или настилки не отговарят на техническите изисквания, в голяма част от тях за ремонт са и двете. Такива места за игра има на ул.„Ком“, между блокове по бул.“Раковски“, на „Червена стена“, по ул.“Панорама“ , на ул.“Цар освободител“, дори и в центъра на града. Това признаха в отговор на запитване на Haskovo.net от местната администрация по повод промените в Наредбата от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с които МРРБ предлага затягане на контрола върху тях.

  У нас стопани на местата за игра в повечето случаи са общините. А статистиката показва, че 80 % от площадките за игра са проблемни.

  Според предложенията, стопаните ще трябва да изготвят актуален списък с поддържаните и контролираните от тях детски площадки.

  За детските площадки, които не са били в съответствие с изискванията на наредбата до края на миналата година, трябва да бъде изработен план за контрол. В него трябва да са описани мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането.

  Според предложението на МРРБ Общинските съвети трябва да следят дали заложеното от местните власти се изпълнява.

  Контролът за тези обществено достъпни площадки за игра, които се стопанисват от физически или юридически лица, поема Комисията за защита на потребителите.

  Съкращава се и времето на периодичен контрол от страна на стопаните. Те ще трябва да оглеждат за повреди площадките най- малко на всеки пет месеца. Там, където трафикът е по-сериозен и съоръженията са с по-голяма експлоатация, контролът трябва да е дори ежемесечен.

  Документално също се затяга положението. Ако при годишния контрол стане ясно, че съоръженията или настилките не съответстват на изискванията в техническата документация при полагането им, то органът за контрол трябва да уведоми производителя или доставчика им.

  Площадките за игра, които останат извън списъците на задължителното поддържане и контрол, трябва да се премахнат. Разходите ще плати техния стопанин, а до премахването им той носи отговорност за обезопасяването на мястото, където се намират и недопускането за игра там.

  От общината припомниха, че осем от площадките на територията на Хасково са съвсем нови. Някои са завършени изцяло, по други ремонтите приключват, на някои места трябва да бъдат монтирани съоръженията. Реновирането им струва над половин милион лева, които са пари, осигурени от местната хазна.

  За съоръженията се грижат служителите от Общинското предприятие “Екопрогрес”. Сега е времето, в което се правят огледи и се ремонтира, а там където не може се сменят съоръжения, уточниха от местната админстрация.

  В същото време читател на Haskovo.net изпрати снимка от Ямача, на която ясно се вижда, че основите на детска люлка и пързалка, поставени в пясъчник са застрашително щръкнали над него.

  От общината посочиха, че това съоръжение отговаря на техническите изисквания и по план мястото му е в пясъчника. Проблемът бил обаче, че пясъкът изчезвал малко по малко буквално всеки ден.

  Все пак от “Екопрогрес” днес ще направят нов насип, обещаха от администрацията.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   De
   Deniss
   8 -1
   16:04, 2 апр 2019
   Аман там от този пясък... Всеки път се чудя как да избегна, така че детето да не влиза вътре..По-икономично е да сложат едни гумени настилки и точка!
  • 2
   Рр
   Рррр
   5 -1
   16:13, 2 апр 2019
   Трябва да се извадят, ремонтират и поставят правилно. Пясъка не е проблем, обаче пързалките и катерушките не са сложени кадърно
  • 3
   Лъ
   Лъвчо
   3 0
   17:57, 2 апр 2019
   А в зоопарка е направо опасна

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  12 дек 2019
  Последни новини