От х:

Днес в x:

20 детски площадки в Хасково не отговарят на изискванията

    Около 20 са детските площадки в Хасково, чиито съоръжения или настилки не отговарят на техническите изисквания, в голяма част от тях за ремонт са и двете. Такива места за игра има на ул.„Ком“, между блокове по бул.“Раковски“, на „Червена стена“, по ул.“Панорама“ , на ул.“Цар освободител“, дори и в центъра на града. Това признаха в отговор на запитване на Haskovo.net от местната администрация по повод промените в Наредбата от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с които МРРБ предлага затягане на контрола върху тях.

    У нас стопани на местата за игра в повечето случаи са общините. А статистиката показва, че 80 % от площадките за игра са проблемни.

    Според предложенията, стопаните ще трябва да изготвят актуален списък с поддържаните и контролираните от тях детски площадки.

    За детските площадки, които не са били в съответствие с изискванията на наредбата до края на миналата година, трябва да бъде изработен план за контрол. В него трябва да са описани мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането.

    Според предложението на МРРБ Общинските съвети трябва да следят дали заложеното от местните власти се изпълнява.

    Контролът за тези обществено достъпни площадки за игра, които се стопанисват от физически или юридически лица, поема Комисията за защита на потребителите.

    Съкращава се и времето на периодичен контрол от страна на стопаните. Те ще трябва да оглеждат за повреди площадките най- малко на всеки пет месеца. Там, където трафикът е по-сериозен и съоръженията са с по-голяма експлоатация, контролът трябва да е дори ежемесечен.

    Документално също се затяга положението. Ако при годишния контрол стане ясно, че съоръженията или настилките не съответстват на изискванията в техническата документация при полагането им, то органът за контрол трябва да уведоми производителя или доставчика им.

    Площадките за игра, които останат извън списъците на задължителното поддържане и контрол, трябва да се премахнат. Разходите ще плати техния стопанин, а до премахването им той носи отговорност за обезопасяването на мястото, където се намират и недопускането за игра там.

    От общината припомниха, че осем от площадките на територията на Хасково са съвсем нови. Някои са завършени изцяло, по други ремонтите приключват, на някои места трябва да бъдат монтирани съоръженията. Реновирането им струва над половин милион лева, които са пари, осигурени от местната хазна.

    За съоръженията се грижат служителите от Общинското предприятие “Екопрогрес”. Сега е времето, в което се правят огледи и се ремонтира, а там където не може се сменят съоръжения, уточниха от местната админстрация.

    В същото време читател на Haskovo.net изпрати снимка от Ямача, на която ясно се вижда, че основите на детска люлка и пързалка, поставени в пясъчник са застрашително щръкнали над него.

    От общината посочиха, че това съоръжение отговаря на техническите изисквания и по план мястото му е в пясъчника. Проблемът бил обаче, че пясъкът изчезвал малко по малко буквално всеки ден.

    Все пак от “Екопрогрес” днес ще направят нов насип, обещаха от администрацията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      De
      Deniss
      8 -1
      16:04, 2 апр 2019
      Аман там от този пясък... Всеки път се чудя как да избегна, така че детето да не влиза вътре..По-икономично е да сложат едни гумени настилки и точка!
    • 2
      Рр
      Рррр
      5 -1
      16:13, 2 апр 2019
      Трябва да се извадят, ремонтират и поставят правилно. Пясъка не е проблем, обаче пързалките и катерушките не са сложени кадърно
    • 3
      Лъ
      Лъвчо
      3 0
      17:57, 2 апр 2019
      А в зоопарка е направо опасна
    Последни новини