От х:

Днес в x:

23 °C

20 детски площадки в Хасково не отговарят на изискванията

  Около 20 са детските площадки в Хасково, чиито съоръжения или настилки не отговарят на техническите изисквания, в голяма част от тях за ремонт са и двете. Такива места за игра има на ул.„Ком“, между блокове по бул.“Раковски“, на „Червена стена“, по ул.“Панорама“ , на ул.“Цар освободител“, дори и в центъра на града. Това признаха в отговор на запитване на Haskovo.net от местната администрация по повод промените в Наредбата от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с които МРРБ предлага затягане на контрола върху тях.

  У нас стопани на местата за игра в повечето случаи са общините. А статистиката показва, че 80 % от площадките за игра са проблемни.

  Според предложенията, стопаните ще трябва да изготвят актуален списък с поддържаните и контролираните от тях детски площадки.

  За детските площадки, които не са били в съответствие с изискванията на наредбата до края на миналата година, трябва да бъде изработен план за контрол. В него трябва да са описани мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането.

  Според предложението на МРРБ Общинските съвети трябва да следят дали заложеното от местните власти се изпълнява.

  Контролът за тези обществено достъпни площадки за игра, които се стопанисват от физически или юридически лица, поема Комисията за защита на потребителите.

  Съкращава се и времето на периодичен контрол от страна на стопаните. Те ще трябва да оглеждат за повреди площадките най- малко на всеки пет месеца. Там, където трафикът е по-сериозен и съоръженията са с по-голяма експлоатация, контролът трябва да е дори ежемесечен.

  Документално също се затяга положението. Ако при годишния контрол стане ясно, че съоръженията или настилките не съответстват на изискванията в техническата документация при полагането им, то органът за контрол трябва да уведоми производителя или доставчика им.

  Площадките за игра, които останат извън списъците на задължителното поддържане и контрол, трябва да се премахнат. Разходите ще плати техния стопанин, а до премахването им той носи отговорност за обезопасяването на мястото, където се намират и недопускането за игра там.

  От общината припомниха, че осем от площадките на територията на Хасково са съвсем нови. Някои са завършени изцяло, по други ремонтите приключват, на някои места трябва да бъдат монтирани съоръженията. Реновирането им струва над половин милион лева, които са пари, осигурени от местната хазна.

  За съоръженията се грижат служителите от Общинското предприятие “Екопрогрес”. Сега е времето, в което се правят огледи и се ремонтира, а там където не може се сменят съоръжения, уточниха от местната админстрация.

  В същото време читател на Haskovo.net изпрати снимка от Ямача, на която ясно се вижда, че основите на детска люлка и пързалка, поставени в пясъчник са застрашително щръкнали над него.

  От общината посочиха, че това съоръжение отговаря на техническите изисквания и по план мястото му е в пясъчника. Проблемът бил обаче, че пясъкът изчезвал малко по малко буквално всеки ден.

  Все пак от “Екопрогрес” днес ще направят нов насип, обещаха от администрацията.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   De
   Deniss
   8 -1
   16:04, 2 апр 2019
   Аман там от този пясък... Всеки път се чудя как да избегна, така че детето да не влиза вътре..По-икономично е да сложат едни гумени настилки и точка!
  • 2
   Рр
   Рррр
   5 -1
   16:13, 2 апр 2019
   Трябва да се извадят, ремонтират и поставят правилно. Пясъка не е проблем, обаче пързалките и катерушките не са сложени кадърно
  • 3
   Лъ
   Лъвчо
   3 0
   17:57, 2 апр 2019
   А в зоопарка е направо опасна

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
  22 окт 2019
  Последни новини