От х:

Днес в x:

20 детски площадки в Хасково не отговарят на изискванията

  Около 20 са детските площадки в Хасково, чиито съоръжения или настилки не отговарят на техническите изисквания, в голяма част от тях за ремонт са и двете. Такива места за игра има на ул.„Ком“, между блокове по бул.“Раковски“, на „Червена стена“, по ул.“Панорама“ , на ул.“Цар освободител“, дори и в центъра на града. Това признаха в отговор на запитване на Haskovo.net от местната администрация по повод промените в Наредбата от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с които МРРБ предлага затягане на контрола върху тях.

  У нас стопани на местата за игра в повечето случаи са общините. А статистиката показва, че 80 % от площадките за игра са проблемни.

  Според предложенията, стопаните ще трябва да изготвят актуален списък с поддържаните и контролираните от тях детски площадки.

  За детските площадки, които не са били в съответствие с изискванията на наредбата до края на миналата година, трябва да бъде изработен план за контрол. В него трябва да са описани мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането.

  Според предложението на МРРБ Общинските съвети трябва да следят дали заложеното от местните власти се изпълнява.

  Контролът за тези обществено достъпни площадки за игра, които се стопанисват от физически или юридически лица, поема Комисията за защита на потребителите.

  Съкращава се и времето на периодичен контрол от страна на стопаните. Те ще трябва да оглеждат за повреди площадките най- малко на всеки пет месеца. Там, където трафикът е по-сериозен и съоръженията са с по-голяма експлоатация, контролът трябва да е дори ежемесечен.

  Документално също се затяга положението. Ако при годишния контрол стане ясно, че съоръженията или настилките не съответстват на изискванията в техническата документация при полагането им, то органът за контрол трябва да уведоми производителя или доставчика им.

  Площадките за игра, които останат извън списъците на задължителното поддържане и контрол, трябва да се премахнат. Разходите ще плати техния стопанин, а до премахването им той носи отговорност за обезопасяването на мястото, където се намират и недопускането за игра там.

  От общината припомниха, че осем от площадките на територията на Хасково са съвсем нови. Някои са завършени изцяло, по други ремонтите приключват, на някои места трябва да бъдат монтирани съоръженията. Реновирането им струва над половин милион лева, които са пари, осигурени от местната хазна.

  За съоръженията се грижат служителите от Общинското предприятие “Екопрогрес”. Сега е времето, в което се правят огледи и се ремонтира, а там където не може се сменят съоръжения, уточниха от местната админстрация.

  В същото време читател на Haskovo.net изпрати снимка от Ямача, на която ясно се вижда, че основите на детска люлка и пързалка, поставени в пясъчник са застрашително щръкнали над него.

  От общината посочиха, че това съоръжение отговаря на техническите изисквания и по план мястото му е в пясъчника. Проблемът бил обаче, че пясъкът изчезвал малко по малко буквално всеки ден.

  Все пак от “Екопрогрес” днес ще направят нов насип, обещаха от администрацията.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   De
   Deniss
   8 -1
   16:04, 2 апр 2019
   Аман там от този пясък... Всеки път се чудя как да избегна, така че детето да не влиза вътре..По-икономично е да сложат едни гумени настилки и точка!
  • 2
   Рр
   Рррр
   5 -1
   16:13, 2 апр 2019
   Трябва да се извадят, ремонтират и поставят правилно. Пясъка не е проблем, обаче пързалките и катерушките не са сложени кадърно
  • 3
   Лъ
   Лъвчо
   3 0
   17:57, 2 апр 2019
   А в зоопарка е направо опасна

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини