От х:

Днес в x:

5 °C

Орнитолозите от Хасково регистрираха световно застрашени птици

  Застрашени от изчезване в световен мащаб птичи видове зимуват по водоемите в България. Част от редките обитатели на пернатия свят успяха да регистрират по време на наблюденията в 43-то среднозимно преброяване този уикенд екипите орнитолози от РИОСВ-Хасково, местни представители на Българското дружество за защита на птиците, в групите се включиха и доброволци от Хасково. 
  И ако през миналата зима при преброяването природозащитниците останаха малко разочаровани, тъй като не успяха да видят някои от традиционно зимуващите у нас видове заради топлата зима, то това преброяване те отбелязват като успешно и удовлетворително. Така е, защото са наблюдавани и ценни птичи видове. Един от тях е Тръноопашата потапница. Той е застрашен от изчезване в световен мащаб, счита се че наброява общо около 10 000 индивида.  Тръноопашатата потапница се среща  в определени силно ограничени участъци на Европа, Азия и Северна Африка. Зимува на Балканския полуостров и в страните от Югозападна Азия, където се събират всичките представители на вида. 
  В България птиците от този вид зимуват основно по Черноморските езера и блата, но при наблюдението през уикенда е видян екземпляр в района на язовир „Розов кладенец“ край Гълъбово. Там с още няколко души екип по преброяването сформира Стойчо Стойчев. Орнитологът от Хасково е с дългогодишен опит и винаги се вълнува, когато успее да наблюдава рядък вид. 
  „Розов кладенец“ е язовир с топли води и по принцип е предпочитан за зимуване от доста видове птици, които намират в него добра хранителна база. За наш късмет успяхме да наблюдаваме Тръноопашата потапница. На това място птици от този вид са регистрирани преди две години. Тогава са отбелязани 6 птици. Сега наблюдавахме само един представител на вида. Но сме доволни, защото това означава, че тази рядка птица е припознала мястото, като добро за своето зимно пребиваване.“, разказва Стойчо Стойчев.
  Екипът, който е бил на преброяване по язовир „Студен кладенец“ също е наблюдавал интересен вид, включен в Червената книга. Там са регистрирани няколко къдроглави пеликани. Зимуването им по този водоем става тенденция от няколко години. Преди време видът е бил също застрашен от изчезване в световен мащаб. Благодарение на предприетите мерки за защитата му, включително и в България, опасността да бъде затрит изцяло е овладяна, но той все още се води като уязвим вид, посочва Стойчо Стойчев. 
  Орнитологът дава пример с 2-те колонии Къдроглави пеликани у нас, който увеличават числеността си. И ако преди няколко години с тяхното присъствие е бил богат само резерватът “Сребърна“, то сега има колония и в  природен парк „Персин“ на едноименния остров край Белене.  През 2016 година там за първи път от близо 60 години се излюпи малко къдроглаво пеликанче.
  Черногуш гмуркач е друг от птичите видове, регистриран от екипа преброители край хасковския язовир Тракиец.
  Сивоглавите пернати с черна гушка с бели райета идват за зимния си престой по нашите земи от Скандинавия и Русия. Сиви чапли и Зеленоглави патици са също отбелязани, като зимуващи край Тракиец.
  Друг интересен вид, за който е регистрирано повишаване на числеността тази зима, е Голяма бяла чапла. Хората често я бъркат с щъркел, то тя се отличава от него по изцяло снежнобелия си цвят и искрящия клюн, обяснява Стойчо Стойчев. От този вид с екипа са регистрирали близо 200 екземпляра до яз.“Розов кладенец“.
  Тази година има и зимуващи белочели гъски, който миналата година отсъстваха от нашите територии. Те не дойдох, защото беше топла зима, разяснява орнитологът. 
   
  390 корморани са регистрирани на наблюдаваната им нощувка по р. Марица край Харманли. Наблюдавани са за присъствие и край с. Райново, Димитровградско, но не са забелязани. 
  На Злато поле обаче са видени зеленоглави патици, водни кокошки и  лиски, които се наричат така заради бялото петно на челото, което отдалече прилича на плешиво, олисяло място.
  Все още се обобщават резултатите и от другите, наблюдавани водоеми по време на среднозимното преброяване в района на Хасково-яз. Ивайловград, в Маджаровско  по поречието на р.Арда.
  Макар числеността на наблюдаваните птици да не е била толкова голяма, орнитолозите отчитат преброяването като успешно, защото  екипите от Хасково са успели да регистрират голямо видово разнообрази и да наблюдават световно застрашени видове.
  Преброяването приключи през изминалите два дни в цялата страна.
  Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, която има за цел да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Мм
   ммммм
   4 -2
   23:22, 14 яну 2019
   Какво се възхищава на кормораните този.Те са вредни птици и се размножават повече от мишки.Чудят се как да смучат държавна пара и имитират някаква полезна дейност.Показват едни и същи снимки от няколко години.

  Хороскоп за 18.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  18 яну 2020
  Последни новини