От х:

Днес в x:

Орнитолозите от Хасково регистрираха световно застрашени птици

  Застрашени от изчезване в световен мащаб птичи видове зимуват по водоемите в България. Част от редките обитатели на пернатия свят успяха да регистрират по време на наблюденията в 43-то среднозимно преброяване този уикенд екипите орнитолози от РИОСВ-Хасково, местни представители на Българското дружество за защита на птиците, в групите се включиха и доброволци от Хасково. 
  И ако през миналата зима при преброяването природозащитниците останаха малко разочаровани, тъй като не успяха да видят някои от традиционно зимуващите у нас видове заради топлата зима, то това преброяване те отбелязват като успешно и удовлетворително. Така е, защото са наблюдавани и ценни птичи видове. Един от тях е Тръноопашата потапница. Той е застрашен от изчезване в световен мащаб, счита се че наброява общо около 10 000 индивида.  Тръноопашатата потапница се среща  в определени силно ограничени участъци на Европа, Азия и Северна Африка. Зимува на Балканския полуостров и в страните от Югозападна Азия, където се събират всичките представители на вида. 
  В България птиците от този вид зимуват основно по Черноморските езера и блата, но при наблюдението през уикенда е видян екземпляр в района на язовир „Розов кладенец“ край Гълъбово. Там с още няколко души екип по преброяването сформира Стойчо Стойчев. Орнитологът от Хасково е с дългогодишен опит и винаги се вълнува, когато успее да наблюдава рядък вид. 
  „Розов кладенец“ е язовир с топли води и по принцип е предпочитан за зимуване от доста видове птици, които намират в него добра хранителна база. За наш късмет успяхме да наблюдаваме Тръноопашата потапница. На това място птици от този вид са регистрирани преди две години. Тогава са отбелязани 6 птици. Сега наблюдавахме само един представител на вида. Но сме доволни, защото това означава, че тази рядка птица е припознала мястото, като добро за своето зимно пребиваване.“, разказва Стойчо Стойчев.
  Екипът, който е бил на преброяване по язовир „Студен кладенец“ също е наблюдавал интересен вид, включен в Червената книга. Там са регистрирани няколко къдроглави пеликани. Зимуването им по този водоем става тенденция от няколко години. Преди време видът е бил също застрашен от изчезване в световен мащаб. Благодарение на предприетите мерки за защитата му, включително и в България, опасността да бъде затрит изцяло е овладяна, но той все още се води като уязвим вид, посочва Стойчо Стойчев. 
  Орнитологът дава пример с 2-те колонии Къдроглави пеликани у нас, който увеличават числеността си. И ако преди няколко години с тяхното присъствие е бил богат само резерватът “Сребърна“, то сега има колония и в  природен парк „Персин“ на едноименния остров край Белене.  През 2016 година там за първи път от близо 60 години се излюпи малко къдроглаво пеликанче.
  Черногуш гмуркач е друг от птичите видове, регистриран от екипа преброители край хасковския язовир Тракиец.
  Сивоглавите пернати с черна гушка с бели райета идват за зимния си престой по нашите земи от Скандинавия и Русия. Сиви чапли и Зеленоглави патици са също отбелязани, като зимуващи край Тракиец.
  Друг интересен вид, за който е регистрирано повишаване на числеността тази зима, е Голяма бяла чапла. Хората често я бъркат с щъркел, то тя се отличава от него по изцяло снежнобелия си цвят и искрящия клюн, обяснява Стойчо Стойчев. От този вид с екипа са регистрирали близо 200 екземпляра до яз.“Розов кладенец“.
  Тази година има и зимуващи белочели гъски, който миналата година отсъстваха от нашите територии. Те не дойдох, защото беше топла зима, разяснява орнитологът. 
   
  390 корморани са регистрирани на наблюдаваната им нощувка по р. Марица край Харманли. Наблюдавани са за присъствие и край с. Райново, Димитровградско, но не са забелязани. 
  На Злато поле обаче са видени зеленоглави патици, водни кокошки и  лиски, които се наричат така заради бялото петно на челото, което отдалече прилича на плешиво, олисяло място.
  Все още се обобщават резултатите и от другите, наблюдавани водоеми по време на среднозимното преброяване в района на Хасково-яз. Ивайловград, в Маджаровско  по поречието на р.Арда.
  Макар числеността на наблюдаваните птици да не е била толкова голяма, орнитолозите отчитат преброяването като успешно, защото  екипите от Хасково са успели да регистрират голямо видово разнообрази и да наблюдават световно застрашени видове.
  Преброяването приключи през изминалите два дни в цялата страна.
  Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, която има за цел да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Мм
   ммммм
   4 -2
   23:22, 14 яну 2019
   Какво се възхищава на кормораните този.Те са вредни птици и се размножават повече от мишки.Чудят се как да смучат държавна пара и имитират някаква полезна дейност.Показват едни и същи снимки от няколко години.

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини