От х:

Днес в x:

25 °C

Орнитолозите от Хасково регистрираха световно застрашени птици

  Застрашени от изчезване в световен мащаб птичи видове зимуват по водоемите в България. Част от редките обитатели на пернатия свят успяха да регистрират по време на наблюденията в 43-то среднозимно преброяване този уикенд екипите орнитолози от РИОСВ-Хасково, местни представители на Българското дружество за защита на птиците, в групите се включиха и доброволци от Хасково. 
  И ако през миналата зима при преброяването природозащитниците останаха малко разочаровани, тъй като не успяха да видят някои от традиционно зимуващите у нас видове заради топлата зима, то това преброяване те отбелязват като успешно и удовлетворително. Така е, защото са наблюдавани и ценни птичи видове. Един от тях е Тръноопашата потапница. Той е застрашен от изчезване в световен мащаб, счита се че наброява общо около 10 000 индивида.  Тръноопашатата потапница се среща  в определени силно ограничени участъци на Европа, Азия и Северна Африка. Зимува на Балканския полуостров и в страните от Югозападна Азия, където се събират всичките представители на вида. 
  В България птиците от този вид зимуват основно по Черноморските езера и блата, но при наблюдението през уикенда е видян екземпляр в района на язовир „Розов кладенец“ край Гълъбово. Там с още няколко души екип по преброяването сформира Стойчо Стойчев. Орнитологът от Хасково е с дългогодишен опит и винаги се вълнува, когато успее да наблюдава рядък вид. 
  „Розов кладенец“ е язовир с топли води и по принцип е предпочитан за зимуване от доста видове птици, които намират в него добра хранителна база. За наш късмет успяхме да наблюдаваме Тръноопашата потапница. На това място птици от този вид са регистрирани преди две години. Тогава са отбелязани 6 птици. Сега наблюдавахме само един представител на вида. Но сме доволни, защото това означава, че тази рядка птица е припознала мястото, като добро за своето зимно пребиваване.“, разказва Стойчо Стойчев.
  Екипът, който е бил на преброяване по язовир „Студен кладенец“ също е наблюдавал интересен вид, включен в Червената книга. Там са регистрирани няколко къдроглави пеликани. Зимуването им по този водоем става тенденция от няколко години. Преди време видът е бил също застрашен от изчезване в световен мащаб. Благодарение на предприетите мерки за защитата му, включително и в България, опасността да бъде затрит изцяло е овладяна, но той все още се води като уязвим вид, посочва Стойчо Стойчев. 
  Орнитологът дава пример с 2-те колонии Къдроглави пеликани у нас, който увеличават числеността си. И ако преди няколко години с тяхното присъствие е бил богат само резерватът “Сребърна“, то сега има колония и в  природен парк „Персин“ на едноименния остров край Белене.  През 2016 година там за първи път от близо 60 години се излюпи малко къдроглаво пеликанче.
  Черногуш гмуркач е друг от птичите видове, регистриран от екипа преброители край хасковския язовир Тракиец.
  Сивоглавите пернати с черна гушка с бели райета идват за зимния си престой по нашите земи от Скандинавия и Русия. Сиви чапли и Зеленоглави патици са също отбелязани, като зимуващи край Тракиец.
  Друг интересен вид, за който е регистрирано повишаване на числеността тази зима, е Голяма бяла чапла. Хората често я бъркат с щъркел, то тя се отличава от него по изцяло снежнобелия си цвят и искрящия клюн, обяснява Стойчо Стойчев. От този вид с екипа са регистрирали близо 200 екземпляра до яз.“Розов кладенец“.
  Тази година има и зимуващи белочели гъски, който миналата година отсъстваха от нашите територии. Те не дойдох, защото беше топла зима, разяснява орнитологът. 
   
  390 корморани са регистрирани на наблюдаваната им нощувка по р. Марица край Харманли. Наблюдавани са за присъствие и край с. Райново, Димитровградско, но не са забелязани. 
  На Злато поле обаче са видени зеленоглави патици, водни кокошки и  лиски, които се наричат така заради бялото петно на челото, което отдалече прилича на плешиво, олисяло място.
  Все още се обобщават резултатите и от другите, наблюдавани водоеми по време на среднозимното преброяване в района на Хасково-яз. Ивайловград, в Маджаровско  по поречието на р.Арда.
  Макар числеността на наблюдаваните птици да не е била толкова голяма, орнитолозите отчитат преброяването като успешно, защото  екипите от Хасково са успели да регистрират голямо видово разнообрази и да наблюдават световно застрашени видове.
  Преброяването приключи през изминалите два дни в цялата страна.
  Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, която има за цел да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Мм
   ммммм
   4 -2
   23:22, 14 яну 2019
   Какво се възхищава на кормораните този.Те са вредни птици и се размножават повече от мишки.Чудят се как да смучат държавна пара и имитират някаква полезна дейност.Показват едни и същи снимки от няколко години.

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини