От х:

Днес в x:

15 °C

Орнитолозите от Хасково регистрираха световно застрашени птици

  Застрашени от изчезване в световен мащаб птичи видове зимуват по водоемите в България. Част от редките обитатели на пернатия свят успяха да регистрират по време на наблюденията в 43-то среднозимно преброяване този уикенд екипите орнитолози от РИОСВ-Хасково, местни представители на Българското дружество за защита на птиците, в групите се включиха и доброволци от Хасково. 
  И ако през миналата зима при преброяването природозащитниците останаха малко разочаровани, тъй като не успяха да видят някои от традиционно зимуващите у нас видове заради топлата зима, то това преброяване те отбелязват като успешно и удовлетворително. Така е, защото са наблюдавани и ценни птичи видове. Един от тях е Тръноопашата потапница. Той е застрашен от изчезване в световен мащаб, счита се че наброява общо около 10 000 индивида.  Тръноопашатата потапница се среща  в определени силно ограничени участъци на Европа, Азия и Северна Африка. Зимува на Балканския полуостров и в страните от Югозападна Азия, където се събират всичките представители на вида. 
  В България птиците от този вид зимуват основно по Черноморските езера и блата, но при наблюдението през уикенда е видян екземпляр в района на язовир „Розов кладенец“ край Гълъбово. Там с още няколко души екип по преброяването сформира Стойчо Стойчев. Орнитологът от Хасково е с дългогодишен опит и винаги се вълнува, когато успее да наблюдава рядък вид. 
  „Розов кладенец“ е язовир с топли води и по принцип е предпочитан за зимуване от доста видове птици, които намират в него добра хранителна база. За наш късмет успяхме да наблюдаваме Тръноопашата потапница. На това място птици от този вид са регистрирани преди две години. Тогава са отбелязани 6 птици. Сега наблюдавахме само един представител на вида. Но сме доволни, защото това означава, че тази рядка птица е припознала мястото, като добро за своето зимно пребиваване.“, разказва Стойчо Стойчев.
  Екипът, който е бил на преброяване по язовир „Студен кладенец“ също е наблюдавал интересен вид, включен в Червената книга. Там са регистрирани няколко къдроглави пеликани. Зимуването им по този водоем става тенденция от няколко години. Преди време видът е бил също застрашен от изчезване в световен мащаб. Благодарение на предприетите мерки за защитата му, включително и в България, опасността да бъде затрит изцяло е овладяна, но той все още се води като уязвим вид, посочва Стойчо Стойчев. 
  Орнитологът дава пример с 2-те колонии Къдроглави пеликани у нас, който увеличават числеността си. И ако преди няколко години с тяхното присъствие е бил богат само резерватът “Сребърна“, то сега има колония и в  природен парк „Персин“ на едноименния остров край Белене.  През 2016 година там за първи път от близо 60 години се излюпи малко къдроглаво пеликанче.
  Черногуш гмуркач е друг от птичите видове, регистриран от екипа преброители край хасковския язовир Тракиец.
  Сивоглавите пернати с черна гушка с бели райета идват за зимния си престой по нашите земи от Скандинавия и Русия. Сиви чапли и Зеленоглави патици са също отбелязани, като зимуващи край Тракиец.
  Друг интересен вид, за който е регистрирано повишаване на числеността тази зима, е Голяма бяла чапла. Хората често я бъркат с щъркел, то тя се отличава от него по изцяло снежнобелия си цвят и искрящия клюн, обяснява Стойчо Стойчев. От този вид с екипа са регистрирали близо 200 екземпляра до яз.“Розов кладенец“.
  Тази година има и зимуващи белочели гъски, който миналата година отсъстваха от нашите територии. Те не дойдох, защото беше топла зима, разяснява орнитологът. 
   
  390 корморани са регистрирани на наблюдаваната им нощувка по р. Марица край Харманли. Наблюдавани са за присъствие и край с. Райново, Димитровградско, но не са забелязани. 
  На Злато поле обаче са видени зеленоглави патици, водни кокошки и  лиски, които се наричат така заради бялото петно на челото, което отдалече прилича на плешиво, олисяло място.
  Все още се обобщават резултатите и от другите, наблюдавани водоеми по време на среднозимното преброяване в района на Хасково-яз. Ивайловград, в Маджаровско  по поречието на р.Арда.
  Макар числеността на наблюдаваните птици да не е била толкова голяма, орнитолозите отчитат преброяването като успешно, защото  екипите от Хасково са успели да регистрират голямо видово разнообрази и да наблюдават световно застрашени видове.
  Преброяването приключи през изминалите два дни в цялата страна.
  Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, която има за цел да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Мм
   ммммм
   4 -2
   23:22, 14 яну 2019
   Какво се възхищава на кормораните този.Те са вредни птици и се размножават повече от мишки.Чудят се как да смучат държавна пара и имитират някаква полезна дейност.Показват едни и същи снимки от няколко години.

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019

  Случаен виц

  Последни новини