От х:

Днес в x:

21 °C

Врабчетата предпочитат къщите с дворове пред селските площади

  Врабчетата предпочитат къщите с дворове пред селските площади. Интересната статистика е представена от Българското дружество за защита на птиците и е направена на базата на обобщението от тазгодишната кампания „Ние брим врабчетата“.

  Екоакцията се проведе у нас за пети път. В нея освен орнитолози и еколози, се включиха и доброволци, които през 2021-ва година са рекорден брой.

  Кампанията се проведе на 24 април и в нея участваха 767 души, които отчетоха данни за 896 локации. Така, местата за броене са почти два пъти повече от преброяването през 2020 г. и три пъти и половина повече от участниците в първата акция през 2017 година.

  Общият брой на врабчетата, които бяха преброени тази събота е 11 681. От тях броят на домашните врабчета е 8256 или 71 % от всички преброени. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 75% : 21% : 4%.

  От Хасково в онлайн платформата „Ние броим врабчетата“, където преброителите регистрираха данните си, също има записи.

  Един от тези, които броят всяка година, е орнитологът от БДЗП Стойчо Стоев. Той е наблюдавал колония врабчета в района на улица „Мадара“ и близкия парк. Също отразява по-голяма численост на забелязаните птици.

  Най-много птици в страната са регистрирани в дворове на къщи -47%, следват междублоковите пространства 22%, парковете-14% и тихите улици -6%. От регистрираните данни за локациите става ясно, че поляните с храсти, където са регистрирани едва 2 % от птиците и селските площади, където са отбелязани 1 % от наблюдаваните врабчета, не са сред предпочитаните от тях локации.

  И това има своето естествено обяснение-врабците предпочитат градските пространства и дворовете на къщите, защото там има по-обилна храна за малките им. Въпреки, че възрастните птици са зърноядни, малките си те изхранват с насекоми, които ловят по-лесно там, където има зеленина, обяснява Стойчо Стоев.

  Според него големият брой доброволци, които са се включили в преброяването на врабците тази година, се дължи на солидната медийна кампания, но от друга страна и на факта, че през последните години хората като цяло са станали по-чувствителни по екотемите.

  При наблюдението си тази събота орнитологът отбелязва с положителен знак и факт, който го е тревожил преди. Заради кампанията по санирането на голяма част от сградите в града, Стоев се е опасявал, че врабците няма да могат да си намерят място за гнездата. Сега обаче е забелязал, че те са успели дори под ламаринените обкови на блоковете да намерят пролуки и да свият гнезда. Това се дължи основно на факта, че врабчетата са по-дребни птици, но за други по-едри видове пернати като бързолета, гълъбите, чайките, ветрушките, липсата на места за свиване на гнезда ще се отразява тепърва и това неминуемо ще се усети в популацията им.

  Затова според орнитологът, при санирането на сгради, е хубаво още в проект да се мисли и за направата на гнездилки по тях за птиците. Разходите не са кой знае какви за това, важното е да има воля и човек докато мисли за подобряване на своя дом, да не отнема възможността такъв да имат и птиците, които обитават градската среда, казва той.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ба
   бай Шиле
   8 -4
   18:05, 27 апр 2021
   Изпражнения на врабчетата помагат срещу косопад!
   • Тр
    Трябва да дебнеш
    5 -3
    20:08, 27 апр 2021
    Само пресни.
   • Ба
    бай Шиле
    2 -1
    22:07, 27 апр 2021
    Това го кажи на този с бинокъла !
  • 2
   Хора няма , врабчета броите ... Дебили
  • 3
   Ра
   Радичков
   5 -2
   08:34, 28 апр 2021
   А преброяването на дивите зайци и лежащите по центъра дръгливи помияри?

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини