От х:

Днес в x:

Врабчетата предпочитат къщите с дворове пред селските площади

    Врабчетата предпочитат къщите с дворове пред селските площади. Интересната статистика е представена от Българското дружество за защита на птиците и е направена на базата на обобщението от тазгодишната кампания „Ние брим врабчетата“.

    Екоакцията се проведе у нас за пети път. В нея освен орнитолози и еколози, се включиха и доброволци, които през 2021-ва година са рекорден брой.

    Кампанията се проведе на 24 април и в нея участваха 767 души, които отчетоха данни за 896 локации. Така, местата за броене са почти два пъти повече от преброяването през 2020 г. и три пъти и половина повече от участниците в първата акция през 2017 година.

    Общият брой на врабчетата, които бяха преброени тази събота е 11 681. От тях броят на домашните врабчета е 8256 или 71 % от всички преброени. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 75% : 21% : 4%.

    От Хасково в онлайн платформата „Ние броим врабчетата“, където преброителите регистрираха данните си, също има записи.

    Един от тези, които броят всяка година, е орнитологът от БДЗП Стойчо Стоев. Той е наблюдавал колония врабчета в района на улица „Мадара“ и близкия парк. Също отразява по-голяма численост на забелязаните птици.

    Най-много птици в страната са регистрирани в дворове на къщи -47%, следват междублоковите пространства 22%, парковете-14% и тихите улици -6%. От регистрираните данни за локациите става ясно, че поляните с храсти, където са регистрирани едва 2 % от птиците и селските площади, където са отбелязани 1 % от наблюдаваните врабчета, не са сред предпочитаните от тях локации.

    И това има своето естествено обяснение-врабците предпочитат градските пространства и дворовете на къщите, защото там има по-обилна храна за малките им. Въпреки, че възрастните птици са зърноядни, малките си те изхранват с насекоми, които ловят по-лесно там, където има зеленина, обяснява Стойчо Стоев.

    Според него големият брой доброволци, които са се включили в преброяването на врабците тази година, се дължи на солидната медийна кампания, но от друга страна и на факта, че през последните години хората като цяло са станали по-чувствителни по екотемите.

    При наблюдението си тази събота орнитологът отбелязва с положителен знак и факт, който го е тревожил преди. Заради кампанията по санирането на голяма част от сградите в града, Стоев се е опасявал, че врабците няма да могат да си намерят място за гнездата. Сега обаче е забелязал, че те са успели дори под ламаринените обкови на блоковете да намерят пролуки и да свият гнезда. Това се дължи основно на факта, че врабчетата са по-дребни птици, но за други по-едри видове пернати като бързолета, гълъбите, чайките, ветрушките, липсата на места за свиване на гнезда ще се отразява тепърва и това неминуемо ще се усети в популацията им.

    Затова според орнитологът, при санирането на сгради, е хубаво още в проект да се мисли и за направата на гнездилки по тях за птиците. Разходите не са кой знае какви за това, важното е да има воля и човек докато мисли за подобряване на своя дом, да не отнема възможността такъв да имат и птиците, които обитават градската среда, казва той.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ба
      бай Шиле
      8 -4
      18:05, 27 апр 2021
      Изпражнения на врабчетата помагат срещу косопад!
      • Тр
        Трябва да дебнеш
        5 -3
        20:08, 27 апр 2021
        Само пресни.
      • Ба
        бай Шиле
        2 -1
        22:07, 27 апр 2021
        Това го кажи на този с бинокъла !
    • 2
      Хора няма , врабчета броите ... Дебили
    • 3
      Ра
      Радичков
      5 -2
      08:34, 28 апр 2021
      А преброяването на дивите зайци и лежащите по центъра дръгливи помияри?
    Последни новини