От х:

Днес в x:

Разследват екзекуцията на черен лешояд край Харманли

    За останки от черен лешояд, вероятно станал жертва на стрелба от бракониери, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Те са открити край Харманли.
     
    Женският лешояд, кръстен Андалусия, е освободен през ноември заедно с 13 други черни лешояди, след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, разказват природозащитниците.
     
    До издирване на екземпляра от редкия вид се е стигнало, след като орнитолозите получават тревожни сигнали от поставения на птицата GPS предавател. Това води и до предприемане оглед на място в зоната, където последно е бил засечена рядката птица край Харманли.
     
    На място екипът открива единствено покривни пера с кръв и следи от автомобил.
     
    Предположенията са, че черният лешояд е бил застрелян през нощта от бракониери, ловуващи с фарове или незаконни термални прицели.
     
    Подаден е сигнал в районното управление на полицията в Харманли и мястото на инцидента е огледано от разследващи полицаи. Образувано е досъдебно производство.
     
    Случаят е отпреди седмица, обясни Стойчо Стойчев от неправителствената организацията. „За нас този случай е много неприятен, тъй като птицата е на около 2 години и е част от усилията ни по програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи“, коментира орнитологът.
     
    Случаят край Харманли е поредното посегателство над застрашен вид, който е под опеката на закона.
     
    Посегателството над Андалусия става отново повод от БЗДП да повдигнат въпроса за ускоряване на процедурите по създаването на звено за разследване на престъпления срещу природата към МВР.
     
    „Настояваме институциите да положат усилия за разкриване на подобни престъпления, както и да се засили контролът за предотвратяване на бракониерството.“, призовават природозащитниците. От БДЗП дават пример с подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд.
     
    След бързата реакция на унгарското Национално следствено бюро са заловени четирима бракониери. На пети декември, тази година, срещу тях са повдигнати и обвинения, става ясно от сайта на Бюрото за разследвания.
     
    По време на разследването са разкрити и престъпни действия срещу други хищни птици: най-малко четири мишелова са хванати и убити в близост до ферма за фазани и патици.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини