От х:

Днес в x:

9 °C

Български орнитолози учат турски специалисти да строят изкуствени орлови гнезда

Изображение 1 от 5

  Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците са споделили своят опит с турски експерти за построяването на изкуствени гнезда за грабливите птици и изолирането на електрическите стълбове по трансграничен проект.

  Интересът от страна на съседите бил огромен, тъй като в Турция все още развиват този еко способ за опазване на популацията на ценните видове птици, разказаха двама от участниците в проекта „Орли над границите“ от българска страна- орнитолозите Стойчо Стойчев д-р Волен Аркумарев.

  Споделянето на добрата практика е сред финалните части на проекта, който приключва този месец и бе изпълнен с финансиране по програма InterregIPA Cross-border Cooperation Bulgaria – Turkey. Партньори в изпълнението на дейностите бяха Асоциация на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ – Къркларели, Турция, и Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково. Основната цел на проекта бе да допринесе за подобряването на капацитета за опазване на природата, за устойчиво използване и управление на общите природни ресурси, както и на сътрудничеството в трансграничния регион между България и Турция.

  „Този проект ни даде възможност да засилим съвместните дейности с Турция в пограничния район, тъй като чрез природозащитните практики, които прилагаме в България години наред за опазване популацията на световно застрашения царски орел, успяваме да увеличим числеността на вида. Разбрахме с натрупания опит, че няма как да опазим вида в България, ако няма дейност и в Турция, тъй като при проучванията още в началото стана ясно, че голямата част от тези редки птици са обитатели на Турска Тракия.“, посочи Стойчо Стойчев.

  Орнитологът припомни, че ако в 2000 година, когато е започнала работата по опазване на царския орел, у нас са били регистрирани едва 7-8 двойки, то 20 години по-късно, с всички положени добри практики, включително и поставянето на изкуствени гнезда на безопасни места и монтирането на изолация по електрическите стълбове, популацията на ценния вид вече се е увеличила на 35 двойки.

  По проекта в общините Свиленград и Тополовград е проведено и социологическо проучване за установяване на отношението на местните хора към опазването на природата, хищните птици и заплахите към тях, конфликта между хората и дивата природа. Резултатите от него показват, че доминира положителното отношение към царския орел и опазването на природата, отбеляза Камелия Димитрова, която е координатор на проекта.

  Обобщеният анализ от проучването дава и препоръки за опазването на царския орел. Успешно е завършило опазването на две гнезда на царски орли през размножителния период, както и поставянето на изкуствени гнезда, които да окуражат млади двойки орли да заемат нови територии, припомниха участниците в проекта от българска срана. 

  Друга от дейностите, извършена по трансграничния проект- картиране на гнездата и местообитанията на царския орел в Тракия, е предоставила базова информация за разпространението на този ключов за региона вид. Данните ще бъдат качени в специализирана платформа откъдето ще могат да се използват за научни анализи и бъдещи проекти.

  Българските орнитолозите отбелязаха, че по време на теренните проучвания са открити и 17 нови двойки грабливи птици-ястреби, мишелови, соколи в трансграничния района от р. Марица до Странджа.

  Събраната информация ще бъде използвана за определяне на потенциални Натура 2000 места в европейската част на Турция.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Хл
   Хлебаров
   0 0
   11:49, 22 окт 2020
   Кошму учи ли нашите, как да правят менемен?? Ама че тъпи проекти! Само усвояване на пари!

  Хороскоп за 05.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
  05 дек 2020
  Последни новини