От х:

Днес в x:

Николай Терзиев, водачът на кучето Барс: Идването на още две кучета за разкриване на отрови доказва, че институциите у нас сработиха

Единственото куче, обучено да открива отровни примамки в България и неговият водач Николай Терзиев от Българското Дружество за защита на птиците, се подготвят днес за много емоционална среща. Водачът и неговият верен спътник в борбата срещу злосторниците в дивата природа съвсем скоро няма да са единствените, които действат в нея. Двамата ще са част от посрещачите привечер днес на летище София на двете Белгийски овчарки Малиноа- Дубай и Пойзън. Те пристигат обучени от Испания, придружени от техния инструктор, който е треньор на кучешки водачи и е един от най-добрите експерти в Европа по обучаване на следови кучета. „Този човек е магьосник и ми се струва, че наистина говори езика на животните“, разказа за Педро Санчес Ники Терзиев. Водачът на Барс, който е унгарски възпитаник, не крие емоциалността си от очакваната среща, защото Пойзън и Дубай ще са част от екипи на МВР за борба с отровите. На първо време те ще минат курс на адаптация и ще станат част от екипите на двама от полицаите в Берковица, където се намира школата на МВР за обучение на полицейски кучета.

И ако преди 6 години Ники Терзиев и Барс поставиха началото на борбата у нас със случаи на отравяне на диви животни, то в Блъгария вече ще има и още два екипа. По-важното е обаче, че с пристигането в базата на Берковица на Белгийските овчарки от Испания, ще има възможност за подновяване и подобряване на генофонда на кучетата под пагон у нас, смята Николай Терзиев.

„Ако ние от БДЗП и Барс поставихме началото, едно от най-важните неща, които можем вече да кажем, че постигнахме и които почти смятахме за непостижими без участието на институциите, е че не само неправителствената организация, а и държавата се включи в изграждането на мрежа за опазване на дивата природа. Важно е, че започнатото от нас не еднозначен опит, а в крайна сметка институциите заработиха заедно. Трябваше да се пребори бюрократичната машина, но много сърцати хора се включиха в това от Национална дирекция „Полиция“, от Министерството на околната среда и водите. Искрено се радвам, че идването на двете нови кучета от Испания, всъщност показва, че институциите у нас сработиха.“, коментира Николай Терзиев.

С пристигането на Дубай и Пойзън и техният инструктор Педро Санчес целта е да се обучат у нас повече инструктори на кучета, които да откриват подхвърлени в природата отрови. А те пък от своя страна да предават опита си нататък. А с  това България се очертава като първата страна на Балканите, която сформира такова звено в полицията. Крайната цел е обучените кучета да бъдат разпратени в регионите, където най-много има нужда от тях. Такъв регион е и Хасково, посочи Ники Терзиев, имайки предвид много случаи на отровени животни през последните години. 

За разселването на кучетата, търсачи на отровни примки, най-ключовото е те да бъдат разпределени в региони с голямо биоразнообразие, защото обикновено в тях има редки видове животни и всяко посегателство на човека над дивата природа може да е пагубно. Например лешоядите са вид, който поради естеството си на хранене, е много застрашен от отравяне“, казва експертът.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Конус
    3 -17
    18:18, 15 ное 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини