От х:

Днес в x:

Евгени Будинов режисира новата постановка на хасковския театър "Вечеря за глупаци"

Комедията „Вечеря за глупаци” ще е първата премиера за новата година в Драматично-куклен театър „Иван Димов“-Хасково.

Репетициите по изграждането на пиесата, в която участва част от екипа на местната трупа, се водят в столицата от началото на тази седмица и започнаха подобаващо за старт -с отварянето на бутилка шампанско.

Постановката е под режисурата на Евгени Будинов, по сценографията работи Юлиана Войкова – Найман.

Актьорите Иванка Шекерова, Изабела Иванова, Константин Николов, Стефан Кондров, Никола Манолевски, Емануил Костадинов и Стефан Цирков, ще влязат в ролите.

Група заможни господа имат за хобито да организират т.н. вечеря за глупаци, за която специално подбират от глупав, по-глупав и най-вече наивен човек, за да може да се посмеят и позабавляват на гърба му. Най-често тези хора имат хобита, за които разказват с голям ентусиазъм, но те, разбира се са толкова глупави, че не би трябвало да осъзнаят, за какво всъщност са поканени. Но не винаги нещата се случват, както са били планирани...

Ефектът за подбор на много популярен текст, какъвто е "Вечеря за глупаци" на френски драматург и режисьор Франсис Вебер, е абсолютно търсен, посочиха от театъра. В България пиесата е добре позната под заглавието „Вечеря за тъпаци”, след като прочутият чешки режисьор Иржи Менцел я постави у нас преди повече от 20 години. През 1998 година Франсис Вебер адаптира пиесата си във филмов сценарий и заснема филм по „Вечеря за тъпаци”, който се превръща в касов хит във Франция и печели печели наградите „Люмиер“ и „Сезар“ през 1999 г.за най-добър оригинален сценарий, през същата година и „Сезар“-и за най-добър актьор и за най-добра поддържаща мъжка роля.

Интерпретацията по брилянтната Веберова комедия ще бъде представена на хасковска сена в началото на 2023 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини