От х:

Днес в x:

Стелиян Николов: Хасковският театър „през ред и през място“ ще остане затворен

„Няма да пусна театъра при мерки „хора през ред и през място“, коментира директорът на Драматично-кукления театър „Ив. Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

В момента все още е действаща заповедта на кмета на Хасково Станислав Дечев, с която заради националната грипна ваканция и първите случаи на коронавирус у нас, беше разпоредено затварянето на местата, където се събират много хора на закрито, в това число и на театъра. Тази разпоредба беше наложена и в цялата страна.

Днес от Националния щаб, отговарящ за Ковид-19 излязоха, с по-меки мерки за районите, в които няма констатирани случаи на новата зараза. Хасково е сред тях. Дори и в тези райони обаче ще действат правила, като това за недопускане на повече от 250 души при дадена проява, освен това хората трябва да бъдат настанявани в кина и театри през ред и през място, така че да се осигури един метър разстояние помежду им. В същото време от Националния щаб оставиха и възможност някои от мерките да се смекчат на местно ниво.

Актьорът и административен ръководител на хасковския театър Стелиян Николов е категоричен, че дори и ако кметът отмени предишната си заповед и отвори възможността за работа на театъра, няма да се работи при ситуация „през ред и през място“. Според него дезинфекцията е допустима мярка, но останалите са пресилени.„ Какъв е смисълът, че публиката  в театъра ще е на разстояние, като в крайна сметка  тези хора ще влязат и ще излязат през един вход и изход!“, коментира Стелиян Николов. Освен това с нареждането за разряд на местата, публиката на едно представление на практика ще е двойно по-малка, а от там и приходите. Затова не е рентабилно нито хасковски постановки да излизат на гастрол, нито пък да се канят външни тук. „От чисто икономическа гледна точка този вариант никак не е изгоден. Защото хонорарите на гостуващите актьори ще останат същите, разходите за отопление ще са същите, наемите на залите остава същият, парите за командировъчни-също, а приходите ще са двойно по-малко. Освен това не си представям гледката актьори на сцената и зала пълна с публика с маски!“, коментира директорът на театъра в Хасково. Освен това заради паниката от първите случаи на вируса у нас, той очаква, че вероятно публиката сама ще се оттегли от посещение в театъра, което още повече ще намали приходите от едно представление.

По повод алтернативните варианти за представяне на изкуството през онлайн излъчване, които вече бяха демонстрирани и у нас, Стелиян Николов посочи, че за театъра това не е подходящо.“Ако вкараме театъра в екрана, то магията му се губи. Та театърът е живо изкуство! Актьорът играе на сцената дава към публиката, тя му връща емоция и енергия, той продължава зареден от нея...това е общуване...“

Според Николов по-добре е да се изчака няколко седмици и театрите да бъдат пуснати в обичаен режим на работа, вместо да се правят еквилибристики. Той смята, че стабилните театри, сред които се води и хасковският, могат да издържат финансово на разходите за заплата на актьорите от собствените трупи, на администрацията и с разходите за режийните, без приходи от представленията, поне 3-4 месеца. И казва, че времето без публика в театъра същоняма да бъде загубено.  „За уплътняване на работното време на актьорите пък това е момент, който може да се използва за интензивни репетиции. В нормална обстановка се репетира трудно, особено когато има и външни актьори, защото репетиционният график трябва да бъде съобразен с останалите ангажименти на всички.“

Красиимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    Хасковлийка
    59 -4
    18:45, 11 мар 2020
    Театърът ни случи с директор! Браво Стелиян Николов, изключително адекватно решение. Често посещавам театъра и ще ми липсва, но няма как, ситуацията го изисква.
  • 2
    Зр
    Зрител
    43 -4
    20:11, 11 мар 2020
    Най накрая един разумен човек. Омръзна ми от оня дето щеше да рецитира на Ямача. Браво!
  • 3
    Гр
    Гражданин
    29 0
    21:02, 11 мар 2020
    Евала за този директор, а галерия Форум например си работи нормално и си влизат и хора да разглеждат.
  • 4
    Пе
    Перла в короната
    4 -1
    08:44, 12 мар 2020
    Ами кръчмите,кафенетата,закусвалните,баничарниците и т.н....?
    • ИТ
      И те ще
      0 0
      17:01, 12 мар 2020
      се разбягат. Въпрос на време е
  • 5
    To
    Tono
    15 -3
    08:51, 12 мар 2020
    Браво, Стелияне! Имаме нужда от разумни гласове в тая раздувана истерия. А след като отмине "паниката" очаквам качествени спектакли на сцената. Тъкмо ще сме се затъжили за ТЕАТЪР!
    • Мо
      Момо
      3 -3
      09:47, 12 мар 2020
      Заедно с паниката ще отминат и хората.
  • 6
    А.
    А.В.
    4 0
    10:34, 12 мар 2020
    При разреждане през ред и през място, местата не се намалят наполовина а с 3/4. По-просто ако имаш 100 места, ще може на тях да седнат само 25 човека.
    Интересен е също факта, че във сайта на Евентим няма съобщение за отмяна или отлагане на нито едно събитие в зала Арена Армеец, явно залата има някаква магична система за дезинфекция.
    https://www.eventim.bg/bg/bileti/coronavirus-28/promo.html
Последни новини