От х:

Днес в x:

20 °C

Стелиян Николов: Хасковският театър „през ред и през място“ ще остане затворен

„Няма да пусна театъра при мерки „хора през ред и през място“, коментира директорът на Драматично-кукления театър „Ив. Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

В момента все още е действаща заповедта на кмета на Хасково Станислав Дечев, с която заради националната грипна ваканция и първите случаи на коронавирус у нас, беше разпоредено затварянето на местата, където се събират много хора на закрито, в това число и на театъра. Тази разпоредба беше наложена и в цялата страна.

Днес от Националния щаб, отговарящ за Ковид-19 излязоха, с по-меки мерки за районите, в които няма констатирани случаи на новата зараза. Хасково е сред тях. Дори и в тези райони обаче ще действат правила, като това за недопускане на повече от 250 души при дадена проява, освен това хората трябва да бъдат настанявани в кина и театри през ред и през място, така че да се осигури един метър разстояние помежду им. В същото време от Националния щаб оставиха и възможност някои от мерките да се смекчат на местно ниво.

Актьорът и административен ръководител на хасковския театър Стелиян Николов е категоричен, че дори и ако кметът отмени предишната си заповед и отвори възможността за работа на театъра, няма да се работи при ситуация „през ред и през място“. Според него дезинфекцията е допустима мярка, но останалите са пресилени.„ Какъв е смисълът, че публиката  в театъра ще е на разстояние, като в крайна сметка  тези хора ще влязат и ще излязат през един вход и изход!“, коментира Стелиян Николов. Освен това с нареждането за разряд на местата, публиката на едно представление на практика ще е двойно по-малка, а от там и приходите. Затова не е рентабилно нито хасковски постановки да излизат на гастрол, нито пък да се канят външни тук. „От чисто икономическа гледна точка този вариант никак не е изгоден. Защото хонорарите на гостуващите актьори ще останат същите, разходите за отопление ще са същите, наемите на залите остава същият, парите за командировъчни-също, а приходите ще са двойно по-малко. Освен това не си представям гледката актьори на сцената и зала пълна с публика с маски!“, коментира директорът на театъра в Хасково. Освен това заради паниката от първите случаи на вируса у нас, той очаква, че вероятно публиката сама ще се оттегли от посещение в театъра, което още повече ще намали приходите от едно представление.

По повод алтернативните варианти за представяне на изкуството през онлайн излъчване, които вече бяха демонстрирани и у нас, Стелиян Николов посочи, че за театъра това не е подходящо.“Ако вкараме театъра в екрана, то магията му се губи. Та театърът е живо изкуство! Актьорът играе на сцената дава към публиката, тя му връща емоция и енергия, той продължава зареден от нея...това е общуване...“

Според Николов по-добре е да се изчака няколко седмици и театрите да бъдат пуснати в обичаен режим на работа, вместо да се правят еквилибристики. Той смята, че стабилните театри, сред които се води и хасковският, могат да издържат финансово на разходите за заплата на актьорите от собствените трупи, на администрацията и с разходите за режийните, без приходи от представленията, поне 3-4 месеца. И казва, че времето без публика в театъра същоняма да бъде загубено.  „За уплътняване на работното време на актьорите пък това е момент, който може да се използва за интензивни репетиции. В нормална обстановка се репетира трудно, особено когато има и външни актьори, защото репетиционният график трябва да бъде съобразен с останалите ангажименти на всички.“

Красиимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ха
  Хасковлийка
  59 -4
  18:45, 11 мар 2020
  Театърът ни случи с директор! Браво Стелиян Николов, изключително адекватно решение. Често посещавам театъра и ще ми липсва, но няма как, ситуацията го изисква.
 • 2
  Зр
  Зрител
  43 -4
  20:11, 11 мар 2020
  Най накрая един разумен човек. Омръзна ми от оня дето щеше да рецитира на Ямача. Браво!
 • 3
  Гр
  Гражданин
  29 0
  21:02, 11 мар 2020
  Евала за този директор, а галерия Форум например си работи нормално и си влизат и хора да разглеждат.
 • 4
  Пе
  Перла в короната
  4 -1
  08:44, 12 мар 2020
  Ами кръчмите,кафенетата,закусвалните,баничарниците и т.н....?
  • ИТ
   И те ще
   0 0
   17:01, 12 мар 2020
   се разбягат. Въпрос на време е
 • 5
  To
  Tono
  15 -3
  08:51, 12 мар 2020
  Браво, Стелияне! Имаме нужда от разумни гласове в тая раздувана истерия. А след като отмине "паниката" очаквам качествени спектакли на сцената. Тъкмо ще сме се затъжили за ТЕАТЪР!
  • Мо
   Момо
   3 -3
   09:47, 12 мар 2020
   Заедно с паниката ще отминат и хората.
 • 6
  А.
  А.В.
  4 0
  10:34, 12 мар 2020
  При разреждане през ред и през място, местата не се намалят наполовина а с 3/4. По-просто ако имаш 100 места, ще може на тях да седнат само 25 човека.
  Интересен е също факта, че във сайта на Евентим няма съобщение за отмяна или отлагане на нито едно събитие в зала Арена Армеец, явно залата има някаква магична система за дезинфекция.
  https://www.eventim.bg/bg/bileti/coronavirus-28/promo.html

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини