От х:

Днес в x:

9 °C

Стелиян Николов: Хасковският театър „през ред и през място“ ще остане затворен

„Няма да пусна театъра при мерки „хора през ред и през място“, коментира директорът на Драматично-кукления театър „Ив. Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

В момента все още е действаща заповедта на кмета на Хасково Станислав Дечев, с която заради националната грипна ваканция и първите случаи на коронавирус у нас, беше разпоредено затварянето на местата, където се събират много хора на закрито, в това число и на театъра. Тази разпоредба беше наложена и в цялата страна.

Днес от Националния щаб, отговарящ за Ковид-19 излязоха, с по-меки мерки за районите, в които няма констатирани случаи на новата зараза. Хасково е сред тях. Дори и в тези райони обаче ще действат правила, като това за недопускане на повече от 250 души при дадена проява, освен това хората трябва да бъдат настанявани в кина и театри през ред и през място, така че да се осигури един метър разстояние помежду им. В същото време от Националния щаб оставиха и възможност някои от мерките да се смекчат на местно ниво.

Актьорът и административен ръководител на хасковския театър Стелиян Николов е категоричен, че дори и ако кметът отмени предишната си заповед и отвори възможността за работа на театъра, няма да се работи при ситуация „през ред и през място“. Според него дезинфекцията е допустима мярка, но останалите са пресилени.„ Какъв е смисълът, че публиката  в театъра ще е на разстояние, като в крайна сметка  тези хора ще влязат и ще излязат през един вход и изход!“, коментира Стелиян Николов. Освен това с нареждането за разряд на местата, публиката на едно представление на практика ще е двойно по-малка, а от там и приходите. Затова не е рентабилно нито хасковски постановки да излизат на гастрол, нито пък да се канят външни тук. „От чисто икономическа гледна точка този вариант никак не е изгоден. Защото хонорарите на гостуващите актьори ще останат същите, разходите за отопление ще са същите, наемите на залите остава същият, парите за командировъчни-също, а приходите ще са двойно по-малко. Освен това не си представям гледката актьори на сцената и зала пълна с публика с маски!“, коментира директорът на театъра в Хасково. Освен това заради паниката от първите случаи на вируса у нас, той очаква, че вероятно публиката сама ще се оттегли от посещение в театъра, което още повече ще намали приходите от едно представление.

По повод алтернативните варианти за представяне на изкуството през онлайн излъчване, които вече бяха демонстрирани и у нас, Стелиян Николов посочи, че за театъра това не е подходящо.“Ако вкараме театъра в екрана, то магията му се губи. Та театърът е живо изкуство! Актьорът играе на сцената дава към публиката, тя му връща емоция и енергия, той продължава зареден от нея...това е общуване...“

Според Николов по-добре е да се изчака няколко седмици и театрите да бъдат пуснати в обичаен режим на работа, вместо да се правят еквилибристики. Той смята, че стабилните театри, сред които се води и хасковският, могат да издържат финансово на разходите за заплата на актьорите от собствените трупи, на администрацията и с разходите за режийните, без приходи от представленията, поне 3-4 месеца. И казва, че времето без публика в театъра същоняма да бъде загубено.  „За уплътняване на работното време на актьорите пък това е момент, който може да се използва за интензивни репетиции. В нормална обстановка се репетира трудно, особено когато има и външни актьори, защото репетиционният график трябва да бъде съобразен с останалите ангажименти на всички.“

Красиимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ха
  Хасковлийка
  59 -4
  18:45, 11 мар 2020
  Театърът ни случи с директор! Браво Стелиян Николов, изключително адекватно решение. Често посещавам театъра и ще ми липсва, но няма как, ситуацията го изисква.
 • 2
  Зр
  Зрител
  43 -4
  20:11, 11 мар 2020
  Най накрая един разумен човек. Омръзна ми от оня дето щеше да рецитира на Ямача. Браво!
 • 3
  Гр
  Гражданин
  29 0
  21:02, 11 мар 2020
  Евала за този директор, а галерия Форум например си работи нормално и си влизат и хора да разглеждат.
 • 4
  Пе
  Перла в короната
  4 -1
  08:44, 12 мар 2020
  Ами кръчмите,кафенетата,закусвалните,баничарниците и т.н....?
  • ИТ
   И те ще
   0 0
   17:01, 12 мар 2020
   се разбягат. Въпрос на време е
 • 5
  To
  Tono
  15 -3
  08:51, 12 мар 2020
  Браво, Стелияне! Имаме нужда от разумни гласове в тая раздувана истерия. А след като отмине "паниката" очаквам качествени спектакли на сцената. Тъкмо ще сме се затъжили за ТЕАТЪР!
  • Мо
   Момо
   3 -3
   09:47, 12 мар 2020
   Заедно с паниката ще отминат и хората.
 • 6
  А.
  А.В.
  4 0
  10:34, 12 мар 2020
  При разреждане през ред и през място, местата не се намалят наполовина а с 3/4. По-просто ако имаш 100 места, ще може на тях да седнат само 25 човека.
  Интересен е също факта, че във сайта на Евентим няма съобщение за отмяна или отлагане на нито едно събитие в зала Арена Армеец, явно залата има някаква магична система за дезинфекция.
  https://www.eventim.bg/bg/bileti/coronavirus-28/promo.html

Още новини

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
22 окт 2020
Последни новини