От х:

Днес в x:

30 °C

Стелиян Николов: Хасковският театър „през ред и през място“ ще остане затворен

„Няма да пусна театъра при мерки „хора през ред и през място“, коментира директорът на Драматично-кукления театър „Ив. Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

В момента все още е действаща заповедта на кмета на Хасково Станислав Дечев, с която заради националната грипна ваканция и първите случаи на коронавирус у нас, беше разпоредено затварянето на местата, където се събират много хора на закрито, в това число и на театъра. Тази разпоредба беше наложена и в цялата страна.

Днес от Националния щаб, отговарящ за Ковид-19 излязоха, с по-меки мерки за районите, в които няма констатирани случаи на новата зараза. Хасково е сред тях. Дори и в тези райони обаче ще действат правила, като това за недопускане на повече от 250 души при дадена проява, освен това хората трябва да бъдат настанявани в кина и театри през ред и през място, така че да се осигури един метър разстояние помежду им. В същото време от Националния щаб оставиха и възможност някои от мерките да се смекчат на местно ниво.

Актьорът и административен ръководител на хасковския театър Стелиян Николов е категоричен, че дори и ако кметът отмени предишната си заповед и отвори възможността за работа на театъра, няма да се работи при ситуация „през ред и през място“. Според него дезинфекцията е допустима мярка, но останалите са пресилени.„ Какъв е смисълът, че публиката  в театъра ще е на разстояние, като в крайна сметка  тези хора ще влязат и ще излязат през един вход и изход!“, коментира Стелиян Николов. Освен това с нареждането за разряд на местата, публиката на едно представление на практика ще е двойно по-малка, а от там и приходите. Затова не е рентабилно нито хасковски постановки да излизат на гастрол, нито пък да се канят външни тук. „От чисто икономическа гледна точка този вариант никак не е изгоден. Защото хонорарите на гостуващите актьори ще останат същите, разходите за отопление ще са същите, наемите на залите остава същият, парите за командировъчни-също, а приходите ще са двойно по-малко. Освен това не си представям гледката актьори на сцената и зала пълна с публика с маски!“, коментира директорът на театъра в Хасково. Освен това заради паниката от първите случаи на вируса у нас, той очаква, че вероятно публиката сама ще се оттегли от посещение в театъра, което още повече ще намали приходите от едно представление.

По повод алтернативните варианти за представяне на изкуството през онлайн излъчване, които вече бяха демонстрирани и у нас, Стелиян Николов посочи, че за театъра това не е подходящо.“Ако вкараме театъра в екрана, то магията му се губи. Та театърът е живо изкуство! Актьорът играе на сцената дава към публиката, тя му връща емоция и енергия, той продължава зареден от нея...това е общуване...“

Според Николов по-добре е да се изчака няколко седмици и театрите да бъдат пуснати в обичаен режим на работа, вместо да се правят еквилибристики. Той смята, че стабилните театри, сред които се води и хасковският, могат да издържат финансово на разходите за заплата на актьорите от собствените трупи, на администрацията и с разходите за режийните, без приходи от представленията, поне 3-4 месеца. И казва, че времето без публика в театъра същоняма да бъде загубено.  „За уплътняване на работното време на актьорите пък това е момент, който може да се използва за интензивни репетиции. В нормална обстановка се репетира трудно, особено когато има и външни актьори, защото репетиционният график трябва да бъде съобразен с останалите ангажименти на всички.“

Красиимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ха
  Хасковлийка
  59 -4
  18:45, 11 мар 2020
  Театърът ни случи с директор! Браво Стелиян Николов, изключително адекватно решение. Често посещавам театъра и ще ми липсва, но няма как, ситуацията го изисква.
 • 2
  Зр
  Зрител
  43 -4
  20:11, 11 мар 2020
  Най накрая един разумен човек. Омръзна ми от оня дето щеше да рецитира на Ямача. Браво!
 • 3
  Гр
  Гражданин
  29 0
  21:02, 11 мар 2020
  Евала за този директор, а галерия Форум например си работи нормално и си влизат и хора да разглеждат.
 • 4
  Пе
  Перла в короната
  4 -1
  08:44, 12 мар 2020
  Ами кръчмите,кафенетата,закусвалните,баничарниците и т.н....?
  • ИТ
   И те ще
   0 0
   17:01, 12 мар 2020
   се разбягат. Въпрос на време е
 • 5
  To
  Tono
  15 -3
  08:51, 12 мар 2020
  Браво, Стелияне! Имаме нужда от разумни гласове в тая раздувана истерия. А след като отмине "паниката" очаквам качествени спектакли на сцената. Тъкмо ще сме се затъжили за ТЕАТЪР!
  • Мо
   Момо
   3 -3
   09:47, 12 мар 2020
   Заедно с паниката ще отминат и хората.
 • 6
  А.
  А.В.
  4 0
  10:34, 12 мар 2020
  При разреждане през ред и през място, местата не се намалят наполовина а с 3/4. По-просто ако имаш 100 места, ще може на тях да седнат само 25 човека.
  Интересен е също факта, че във сайта на Евентим няма съобщение за отмяна или отлагане на нито едно събитие в зала Арена Армеец, явно залата има някаква магична система за дезинфекция.
  https://www.eventim.bg/bg/bileti/coronavirus-28/promo.html

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини