От х:

Днес в x:

Огнище на COVID-19 във ферма за норки до Стара Загора

Огнище на COVID-19 е регистрирано във ферма за норки но село Маджерито, съощава Световната здравна организация (СЗО). Установени са 98 случая на инфекцията, съобщиха от "Невидими животни".

Докладът е подаден на 20-ти октомври тази година след проверка на Българската агенция по безопасност на храните, която дотук установява 98 болни от вируса животни сред 70 000-те, които обитават фермата.

Въпросната ферма за норки нашумя през последните години покрай множество разследвания, вкл. излъчените през 2022 в национален ефир кадри на организация „Невидими животни", разкриващи ужасяващи условия, в които се отглеждат животните, както и мръсотия и ниски мерки за биосигурност.

Случаите на COVID-19 при норките не са рядкост – огнища бяха регистрирани в Гърция през 2020 г. и в Дания през 2021 г., което наложи умъртвяването на всички животни от вида и затварянето на фермите за норки в цялата страна.

Докладвани са случаи на заразени с вируса норки в повече от 480 известни ферми за кожи в 12 страни, вкл. огнища в Италия през 2022 г. и в Полша през януари 2023 г.

Подобно на хората, норките са податливи на зараза от COVID-19, без да показват симптоми, като по този начин могат да бъдат преносители на болестта. Избягали животни могат да предадат вируса на диви популации, потенциално насърчавайки огнища и извън фермите. Тревожен факт е, че норките са способни да предават на хора и мутиралата форма на вируса – това е документирано в най-малко 6 страни към момента.

Освен заплаха за биоразнообразието на страната ни, фермата за норки представлява и сериозен риск за здравето на хората. Животните в нея могат да се заразяват и да пренасят нови мутации на вируса, вкл. към хора, като така поставят началото на ново огнище от заразата в България. Като организация, която неведнъж е заемала позиция спрямо фермите за кожи, вкл. и на ниво ЕС, от „Невидими животни" се свързахме с БАБХ, за да следим случая и да изискваме достъп до обществена информация със значимост като тази, сподели Елиа Тилева, активист от организацията.

Само преди година Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи", целяща забрана на фермите за кожи в цяла Европа, събра широката подкрепа на над 77 хиляди български граждани, заявявайки ясно обществената позиция по въпроса.

През последните две десетилетия повече от 25 държави гласуваха за забрана на отглеждането на животни за ценни кожи, забраниха отглеждането на някои видове или въведоха строги разпоредби, които ефективно ограничиха практиката.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини