От х:

Днес в x:

Стелиян Николов създава театрална академия за младите в Хасково

На старото си поприще, но с нов заряд продължава във втория си мандат като директор на Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

Избора му отново за ръководното място в местния театър, след конкурс, обяви на официалната страница на Министерството на културата днес, Комисията, провела допитването, с председател режисьора Пламен Марков.

Роден е във Варна на 9 юни 1988 г., Стелиян Николов завършва „Актьорско майсторство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, а след това Арт мениджмънт в АМТИИ – Пловдив.

Той е част от актьорската трупа на хасковския театър от 2010 година.

След преминаването на дългогодишния директор на местния театър Боил Банов в екипа на Вежди Рашидов в МК, през 2014 година Стелиян Николов беше обявен за заместник-директор от временно изпълняващия тогава длъжността директор на театъра и драматург в него Елин Рахнев.

След спечелен конкурс на МК от 2016 година Стелиян Николов стана титуляр на ръководното място в ДКТ “Иван Димов“.

След изтичане на 4-годишния му мандат, през септември 2020-та година, той отново се яви за мястото с нова концепция за развитието на театъра. Заради пандемията обаче провеждането на конкурса се забави и резултатите бяха обявени едва сега.

Вече с много административен и мениджърски опит зад гърба си, Стелиян Николов продължава да развива театъра в Хасково.

Под негово ръководство през 2017 година театралните празници, които се провеждаха в Хасково през май, прераснаха в летния едноседмичен фестивал „Театър, обичам те!“. В следващите две години освен с топ театрални постановки на преференциални цени, фестивалът беше обогатен с музикална сцена, като в Хасково на нея гостуваха част от най-нашумелите родни изпълнители и групи.

Въпреки, че с екипа му бяха готови с програмата за фестивала и през миналата година, заради здравната криза провеждането на „Театър, обичам те!“ отпадна. За 2021-ва година обаче Стелиян Николов е оптимист, че театралният фестивал отново ще се състои.

„Надявам се, че през тази година ще можем да осъществим фестивала. Министерството на културата отваря фестивалната си програма и се надяваме на финансиране от там. Надявам се и че община Хасково ще продължи да подкрепя тази културна инициатива в града, както винаги досега го е правила. Обнадежден съм за лятото, че ще имаме прекрасен празник на музиката и театъра в Хасково. През септември, миналата година, изиграхме няколко представления на спортна площадка „Спартак“ и сега вече имаме идея как може да се случи театър на открито, какво ще трябва да направим още, за да имаме по-високо качество на фестивала. Дори имам идея и за закриващото представление, което ще е много грандиозно, но засега го запазвам в тайна“, коментира Стелиян Николов в първия ден от втория си мандат днес като директор на Хасковския театър.

В новия си мандат той ще наблегне на развитието на куклената част в дейността на театъра. Ще се създават нови спектакли, ще се канят с представления и други театри. Куклите ще станат по-самостоятелна и независима част от театъра, като за куклените спектакли ще се осигури самостоятелен ресурс. В тази връзка са и закупените нови бусове, които ще се използват само от куклените постановки.

А в бъдещите му творчески планове влиза и сбъдването на една мечта-негова и на цялата трупа. Това е създаването на театрална академия в Хасково. В нея младите хора от града ще се обучават на базисно ниво в различни техники, музика, пластика, на всички онези компоненти, които са част от и създават магията на театъра. В обучението си младите хора ще имат възможност се докосват до актьори и режисьори от величина. Ще създават свои спектакли. Най-добрите ще бъдат включвани и в куклените представления на театъра.

„Дори и да не продължат напред в актьорската професия, ако успеем да оставим обичта към театъра в сърцата им, това вече ще е постижение“, казва за този проект Николов.

В академията ще се използват възможностите за преподавателски ресурс на местния състав, но ще се канят и изявени имена като лектори-режисьори, драматурзи. С някои от тях, като Стефан Цанев, вече са водени първоначални разговори.

А в най-близко бъдеще сцената на театъра под ръководството на Стелиян Николов очаква премиера. На 9-ти февруари ще бъде представен за първи път пред публика авторският спектакъл на Валентин Танев „Трета класа“, който е базиран на киносценария на филма "Гара за двама". Той ще е дипломната му режисьорска работа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини