От х:

Днес в x:

21 °C

Стелиян Николов създава театрална академия за младите в Хасково

На старото си поприще, но с нов заряд продължава във втория си мандат като директор на Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

Избора му отново за ръководното място в местния театър, след конкурс, обяви на официалната страница на Министерството на културата днес, Комисията, провела допитването, с председател режисьора Пламен Марков.

Роден е във Варна на 9 юни 1988 г., Стелиян Николов завършва „Актьорско майсторство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, а след това Арт мениджмънт в АМТИИ – Пловдив.

Той е част от актьорската трупа на хасковския театър от 2010 година.

След преминаването на дългогодишния директор на местния театър Боил Банов в екипа на Вежди Рашидов в МК, през 2014 година Стелиян Николов беше обявен за заместник-директор от временно изпълняващия тогава длъжността директор на театъра и драматург в него Елин Рахнев.

След спечелен конкурс на МК от 2016 година Стелиян Николов стана титуляр на ръководното място в ДКТ “Иван Димов“.

След изтичане на 4-годишния му мандат, през септември 2020-та година, той отново се яви за мястото с нова концепция за развитието на театъра. Заради пандемията обаче провеждането на конкурса се забави и резултатите бяха обявени едва сега.

Вече с много административен и мениджърски опит зад гърба си, Стелиян Николов продължава да развива театъра в Хасково.

Под негово ръководство през 2017 година театралните празници, които се провеждаха в Хасково през май, прераснаха в летния едноседмичен фестивал „Театър, обичам те!“. В следващите две години освен с топ театрални постановки на преференциални цени, фестивалът беше обогатен с музикална сцена, като в Хасково на нея гостуваха част от най-нашумелите родни изпълнители и групи.

Въпреки, че с екипа му бяха готови с програмата за фестивала и през миналата година, заради здравната криза провеждането на „Театър, обичам те!“ отпадна. За 2021-ва година обаче Стелиян Николов е оптимист, че театралният фестивал отново ще се състои.

„Надявам се, че през тази година ще можем да осъществим фестивала. Министерството на културата отваря фестивалната си програма и се надяваме на финансиране от там. Надявам се и че община Хасково ще продължи да подкрепя тази културна инициатива в града, както винаги досега го е правила. Обнадежден съм за лятото, че ще имаме прекрасен празник на музиката и театъра в Хасково. През септември, миналата година, изиграхме няколко представления на спортна площадка „Спартак“ и сега вече имаме идея как може да се случи театър на открито, какво ще трябва да направим още, за да имаме по-високо качество на фестивала. Дори имам идея и за закриващото представление, което ще е много грандиозно, но засега го запазвам в тайна“, коментира Стелиян Николов в първия ден от втория си мандат днес като директор на Хасковския театър.

В новия си мандат той ще наблегне на развитието на куклената част в дейността на театъра. Ще се създават нови спектакли, ще се канят с представления и други театри. Куклите ще станат по-самостоятелна и независима част от театъра, като за куклените спектакли ще се осигури самостоятелен ресурс. В тази връзка са и закупените нови бусове, които ще се използват само от куклените постановки.

А в бъдещите му творчески планове влиза и сбъдването на една мечта-негова и на цялата трупа. Това е създаването на театрална академия в Хасково. В нея младите хора от града ще се обучават на базисно ниво в различни техники, музика, пластика, на всички онези компоненти, които са част от и създават магията на театъра. В обучението си младите хора ще имат възможност се докосват до актьори и режисьори от величина. Ще създават свои спектакли. Най-добрите ще бъдат включвани и в куклените представления на театъра.

„Дори и да не продължат напред в актьорската професия, ако успеем да оставим обичта към театъра в сърцата им, това вече ще е постижение“, казва за този проект Николов.

В академията ще се използват възможностите за преподавателски ресурс на местния състав, но ще се канят и изявени имена като лектори-режисьори, драматурзи. С някои от тях, като Стефан Цанев, вече са водени първоначални разговори.

А в най-близко бъдеще сцената на театъра под ръководството на Стелиян Николов очаква премиера. На 9-ти февруари ще бъде представен за първи път пред публика авторският спектакъл на Валентин Танев „Трета класа“, който е базиран на киносценария на филма "Гара за двама". Той ще е дипломната му режисьорска работа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
10 май 2021
Последни новини