От х:

Днес в x:

22 °C

Топлото начало на януари доведе за зимуване у нас розов пеликан

  Високите температури тази зима и топлото начало дори на януари объркаха пернатите и доведоха до факти, като този видове птици, за които е типично да са по това време на годината в Африка, да бъдат регистрирани да зимуват у нас.

  Розов пеликан и голяма черноглава чайка са бисерчетата в короната при среднозимното преброяване на хасковския екип- Стойчо Стойчев от Българското дружество на птиците и Владимир Трифонов от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

  Наблюдението се проведе между 14-ти и 17-ти януари за 45-ти път. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици върви в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.

  Целта му е да се направи оценка и анализ за състоянието на популациите на водолюбивите птици, както и мониторинг на  на местата, където те зимуват.

  Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

  В района на Хасково в обходите на влажните зони се включиха доброволци и експерти, групирани в екипи.

  Регистрацията при наблюденията вече е дигитализирана и видените птици се въвеждат още на терен през мобилни устройства в  системата SmartBirds. Предстоят обаче анализите, които ще дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.

  На територията, контролирана от РИОСВ- Хасково, среднозимно преброяване на птиците е извършено по реките Арда и Марица, и язовирите Гарваново, Доситеево, Ивайловград, Изворово, Кърджали, Нановица, Орешец, Смирненци, Студен кладенец, Тракиец и Левка.

  Орнитологът Стойчо Стойчев и екологът Владимир Трифонов са направили наблюдението си по яз.Розов кладенец край Гълъбово.

  „Като цяло са регистрирани при това преброяване по-малък брой птици в сравнение с предходни години, което е очаквано предвид това, че зимата досега беше топла. Но за сметка на по-малката численост, като видове наблюдавахме голямо разнообразие, в това число и редки птици“, обобщи Стойчо Стойчев.

  Обичайно на мястото, на което той е работил в екип-яз.Розов кладенец, са регистрирани голям брой зимуващи патици. Със съекипника си Владимир Трифонов са имали късмет и са наблюдавали там голямата черноглава чайка, която се вижда рядко в България и още по-рядко във вътрешността на страната. Този вид обикновено гнезди в Украйна и Русия.

  Във връзка с топлата зима, колегите им в страната са регистрирали малко гъски, които по това време на годината обикновено зимуват при нас, разяснява Стойчев.

  „В Добруджа по принцип по това време на годината се събира едва ли не цялата популация от гъски, а тази година ги няма. Червеногушата гъска, която по традиция зимува в Добруджа, сега е някъде на север. И това определено е свързано с климатичните промени. През последните години регистрираме последователно как птиците реагират на тях. И зимните им нощувки се променят.

  Така наред с къдроглавите пеликани, които традиционно зимуват у нас, тази година наблюдавахме с Владимир Трифонов розов пеликан, който по принцип зимува в Африка. По Тракия и Бурсгаско колегите са наблюдавали и бели щъркели.“

  Друго интересно наблюдение  в страната е възстановяването на популация на един считан за почти изчезнал у нас вид птица-морския орел. „Колегите са го намерили в пловдивско. Той е най-големият вид орел, срещащ се в България. Описан е и на язовир Тракиец“.

  В района на Тракия експерт по опазването на хищните птици от БДЗП Димитър Демерджиев е открил и ново гнездо на морски орел. С него известните за момента двойки в района на Тракия са вече около 16. Така Тракия се превръща в едно от най-важните места за гнездене на морския орел след река Дунав и Черноморското крайбрежие, коментират от БДЗП.

  По време на мониторинга на водолюбивите птици има описано и нетипично наблюдение на активна блатна костенурка на минусова температура на въздуха в плитчините на язовира до с.Старосел. „Вероятно топлото нетипично време в началото на януари е събудило доста влечуги, след което рязкото застудяване е заварило животните на открито“, смятат еколозите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Лю
   Любопитко
   1 0
   09:15, 19 яну 2021
   Много интересно, като гледам захлаждането дано всичко с птиците да е нормално тази зима :)

  Хороскоп за 27.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  27 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  27 фев 2021
  Последни новини