От х:

Днес в x:

18 °C

Топлото начало на януари доведе за зимуване у нас розов пеликан

  Високите температури тази зима и топлото начало дори на януари объркаха пернатите и доведоха до факти, като този видове птици, за които е типично да са по това време на годината в Африка, да бъдат регистрирани да зимуват у нас.

  Розов пеликан и голяма черноглава чайка са бисерчетата в короната при среднозимното преброяване на хасковския екип- Стойчо Стойчев от Българското дружество на птиците и Владимир Трифонов от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

  Наблюдението се проведе между 14-ти и 17-ти януари за 45-ти път. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици върви в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.

  Целта му е да се направи оценка и анализ за състоянието на популациите на водолюбивите птици, както и мониторинг на  на местата, където те зимуват.

  Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

  В района на Хасково в обходите на влажните зони се включиха доброволци и експерти, групирани в екипи.

  Регистрацията при наблюденията вече е дигитализирана и видените птици се въвеждат още на терен през мобилни устройства в  системата SmartBirds. Предстоят обаче анализите, които ще дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.

  На територията, контролирана от РИОСВ- Хасково, среднозимно преброяване на птиците е извършено по реките Арда и Марица, и язовирите Гарваново, Доситеево, Ивайловград, Изворово, Кърджали, Нановица, Орешец, Смирненци, Студен кладенец, Тракиец и Левка.

  Орнитологът Стойчо Стойчев и екологът Владимир Трифонов са направили наблюдението си по яз.Розов кладенец край Гълъбово.

  „Като цяло са регистрирани при това преброяване по-малък брой птици в сравнение с предходни години, което е очаквано предвид това, че зимата досега беше топла. Но за сметка на по-малката численост, като видове наблюдавахме голямо разнообразие, в това число и редки птици“, обобщи Стойчо Стойчев.

  Обичайно на мястото, на което той е работил в екип-яз.Розов кладенец, са регистрирани голям брой зимуващи патици. Със съекипника си Владимир Трифонов са имали късмет и са наблюдавали там голямата черноглава чайка, която се вижда рядко в България и още по-рядко във вътрешността на страната. Този вид обикновено гнезди в Украйна и Русия.

  Във връзка с топлата зима, колегите им в страната са регистрирали малко гъски, които по това време на годината обикновено зимуват при нас, разяснява Стойчев.

  „В Добруджа по принцип по това време на годината се събира едва ли не цялата популация от гъски, а тази година ги няма. Червеногушата гъска, която по традиция зимува в Добруджа, сега е някъде на север. И това определено е свързано с климатичните промени. През последните години регистрираме последователно как птиците реагират на тях. И зимните им нощувки се променят.

  Така наред с къдроглавите пеликани, които традиционно зимуват у нас, тази година наблюдавахме с Владимир Трифонов розов пеликан, който по принцип зимува в Африка. По Тракия и Бурсгаско колегите са наблюдавали и бели щъркели.“

  Друго интересно наблюдение  в страната е възстановяването на популация на един считан за почти изчезнал у нас вид птица-морския орел. „Колегите са го намерили в пловдивско. Той е най-големият вид орел, срещащ се в България. Описан е и на язовир Тракиец“.

  В района на Тракия експерт по опазването на хищните птици от БДЗП Димитър Демерджиев е открил и ново гнездо на морски орел. С него известните за момента двойки в района на Тракия са вече около 16. Така Тракия се превръща в едно от най-важните места за гнездене на морския орел след река Дунав и Черноморското крайбрежие, коментират от БДЗП.

  По време на мониторинга на водолюбивите птици има описано и нетипично наблюдение на активна блатна костенурка на минусова температура на въздуха в плитчините на язовира до с.Старосел. „Вероятно топлото нетипично време в началото на януари е събудило доста влечуги, след което рязкото застудяване е заварило животните на открито“, смятат еколозите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Лю
   Любопитко
   1 0
   09:15, 19 яну 2021
   Много интересно, като гледам захлаждането дано всичко с птиците да е нормално тази зима :)

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
  10 май 2021
  Последни новини