От х:

Днес в x:

Повече птици от повече видове регистрираха орнитолозите в източните Родопи

    Наличието на повече птици, като численост, а също и като видово разнообразие са отчели при тазгодишното Среднозимно преброяване екипите, които са извършили мониторинга водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи.

    Екипи на Фондация „По-диви Родопи“ и Българското дружество за защита на птиците са регистрирали 5654 водолюбиви птици от 31 вида. За сравнение миналата година по време на преброяването са били 2427 от 19 вида. Разликата, според специалистите, се дължи на сравнително високите температури за януари през 2023 година.

    България се присъединява към инициативата, организирана от Международното бюро за изследване на водолюбивите птици през 1967 г., но систематичното и ежегодно преброяване започва да се осъществява от 1977 г.

    Освен от БДЗП, мониторингът се осъществява със съдействието на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите, Българската академия на науките, природозащитни граждански организации и доброволци по места.

    Системата за мониторинг на зимуващите в страната водолюбиви птици се провежда ежегодно -в почивните дни от втората седмица на януари. Преброяването се осъществява в обхвата на основните места за зимуващите птици по Дунавското и Черноморското крайбрежие и по около 200 от водоемите във вътрешността на страната.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Га
      гаргарон
      1 0
      08:47, 17 яну 2024
      страхотна новина, но можеше да сте по-детайлни, колко са преброените птици и кои са новите видове?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини