От х:

Днес в x:

Мониторинг на зимуващите птици край 13 реки и водоеми в Хасковска и Кърджалийска области

Експерти от РИОСВ - Хасково взеха участие в 46-тото среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България, организирано от Изпълнителна агенция по околна среда.

Преброяването, което се проведе в периода от 13 до 16 януари, е част от методиките за мониторинг на биологичното разнообразие в рамките на Национална система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие.

Целта му е да се засече числеността на зимуващите в България водолюби птици, да се установят и видовете от тях, част от Световния червен списък на застрашените пернати, а също е да се определят най-важните водоеми и територии за тях.

Събраната информация ще послужи за анализ на промените в околната среда.
В преброяването във всички големи водоеми в страната са участие над 100 доброволци и служители на изпълнителната агенция по околна среда и Регионалните екоинспекции, служители на национални и природни паркове, учени от БАН, членове на Съюза на ловците и риболовците, специалисти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците и СНЦ „Зелени Балкани“, студенти и преподаватели от Биологически факултет на Софийския университет.
В същия период са преброени птиците в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България са обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Задача на участниците е да отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще дадат отговор на въпроса, повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.
На територията контролирана от РИОСВ - Хасково, под чиято шапка е и Кърджалийска област, са обхванатите  водолюбиви птици край реките Арда и Марица, и язовирите Гарваново, Доситеево, Ивайловград, Изворово, Кърджали, Нановица, Орешец, Смирненци, Студен кладенец, Тракиец и Левка.
Данните се докладват ежегодно на международната организация Wetlands International. Мониторингът на зимуващите водолюбиви птици се провежда в глобален мащаб от 1967 г. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони. В България първите такива наблюдения се провеждат от 1976 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ки
    Киро жарта
    6 -2
    17:58, 18 яну 2022
    Стига вече пари за глупости. Всичката Мара втасала седнала птиците да брои.
    • За
      Защо не
      5 -1
      18:39, 18 яну 2022
      Преброяване на дивите зайци имаше някога.
  • 2
    Бр
    Броях
    3 0
    21:51, 18 яну 2022
    Преброих всички птици патки и много други сега кой ще ми плати по еврофонд А
  • 3
    12
    123
    6 0
    22:45, 18 яну 2022
    И като ги броихте какво се промени? Всеки сезон идват различен брой птици поради различни причини. Какво ще променят или направят тези нищоправци за много пари?Само кражби и усвоявания за тоя дето духа.Тези пари можеше да помогнат на бедни или бедстващи хора да живеят по човешки живот но.... крадците от еврогейската върхушка не се интересува от съдбите на хората.
  • 4
    7/
    7/8
    4 0
    00:22, 19 яну 2022
    И да не забравите да мониторирате промените в кръвната картина на мътещата чапла. Това ще ви даде екзистенциално важна информация за ефекта на Ковид пандемията върху нивото на стрес хормоните при новоизлюпените водоплаващи. И задължително да се съпоставят резултатите от Доситеево, Нановица и Левка.
  • 5
    Ми
    Мищо
    1 0
    11:42, 19 яну 2022
    Кормуран е защитена и защо защото унищожава тонове риба РИОСВ трябва да дават пари за отстрел на тази птица тя се размножи прекалено много а кокрмурани те които не стават за нищо по реките и язовирите не остана риба заради тях РИОСВ на само да седят по цял ден и да подпират бюрото крайно време да вземат мерки за този кормуран трябва да се отстрелва този вредител ловджиите поне да са от полза
Последни новини