От х:

Днес в x:

13 °C

Рекордни количества киселец и хвойна са набрани от билкарите в Хасковско и Кърджалийско

10 280 кг. хвойна са предадени в билкозаготвителните пунктове в областите Хасково и Кърджали. Това сочат отчетите им пред Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково, която отговаря за двата региона.

Последните данни за изкупуването на билки в областите са от 2019 година, тъй като за 2020-та тепърва ще се предават справките. Съгласно Закона за лечебните растения те трябва да представят до 20 януари тази година обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2020 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складовите си наличности.

На територията на РИОСВ- Хасково работят 14 пункта за изкупуване на билки– в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, 4 в Тополовград и 4 в Любимец. Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират още големи количества риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, култивиран мурсалски чай, лавандула, липа.

През 2019 година изкупеният риган е 6670 кг, жълтият кантарион е 7732, лайката-6118 кг, предадената в пунктовете липа е общо 1990 кг., а мурсалският чай-240 кг.

Най-сериозното, отразено количество от изкупвачите, е това на киселеца-11056 кг за двете области. Тази билка насища организма с витамин С, с което премахва пролетната умора и засилва диурезата.  Билката подобрява работата на черния дроб и жлъчката, чрез нея се постига нормална киселинност на стомашния сок, подобрява апетита.

Ученият Багрий през 1965г. е открил 2 вещества със силен спазмолитичен ефект, близък до този на папаверина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Км
  Кметя Станчо Будала
  6 -2
  17:47, 5 яну 2021
  Хрупкайте зелена трева ,
  докато с Тенчо Сервитьора крадем вашата мера :)))
 • 2
  Мо
  моля кажете
  4 0
  18:10, 5 яну 2021
  А от хвойната кое се бере. Хвойната е вечнозелено дърво, което става доста високо. Има бодли, няма цвят и плод.
  • Си
   Сините плодчета се берат
   6 0
   18:22, 5 яну 2021
   Обикновената хвойна (Juniperus communis) това е с плодовете
   ....
   А ти сигурно си видял Дървовидната хвойна (Juniperus excelsa) която може да я има по границата
  • Бл
   Благодаря
   3 -1
   18:56, 5 яну 2021
   за информацията. Наистина не съм виждал хвойна с плод.
  • Аз
   аз
   1 0
   09:13, 6 яну 2021
   На снимката е хвойна с плод

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини