От х:

Днес в x:

Броим врабчетата тази събота

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се проведе за седми път тази година в Хасково. Екоакцията е в събота, на 22-ри април.

Броенето започва в 9 часа и ще продължи до 12 часа.

Преброителите, които решат да наблюдават птиците и сега ще вписват отчетите си в специално създадената за преброяването платформа „Ние броим врабчетата“.

Преброяването ще обхване цялата страна.

Любители на птиците от Хасково, Кърджали и Стара Загора също ще се включат в преброяването. Те ще бъдат водени от орнитолога от БДЗП Стойчо Стойчев и ще наблюдават и отчитат птиците в дива среда. В групата са хора от различни професии и възрасти-ученици, юристи, служители в държавните администрации и дори специалисти от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, който искат да си повишат познания за птиците. Общото между тях е именно интереса към пернатите, заради което и посещават курса за птици, който води Стойчо Стойчев. В него са включени както теоретични познания, така и теренни проучвания и наблюдения, на които любителите орнитолози се запознават с различните видове местообитания на птиците, наблюдават поведението им, участ се да ги разпознават по глас и по характерни им белези.

Тази събота занятието им на терен ще е посветено основно на каузата за преброяване на врабчетата.

Препоръката от орнитолозите към тези, които ще броят в града е, ако са участвали в акцията през миналата година, сега да броят на същото място. Ако броите на повече от едно място, то разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 метра. Важно е да се запишат не само видените врабчета, но и да се отбележи, ако в рамките на 10 минути, няма нито едно наблюдавано.

Като цяло в България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета -домашно, полско и испанско и да се събере информация за трайната тенденция в популациите им и причините за това.

Домашното врабче е с кафяв гръб и сиво коремче, бузи и теме. Мъжките екземпляри имат черен нагръдник.

За полско врабче е характерно, че представителите му са доста задружни и споделят всичко. Мъжките и женските екземпляри изглеждат еднакво. Главичките има са кафяви, а коремите – много по-светли от тези на другите врабчета. Разпознават се по тъмното петънце на бузата и по черната брадичка, клюнът им е значително по-малък от този на останалите врабчета.

Испанското врабче има няколко добре изразени разлики в окраската: темето му е кафяво, бузата му е бяла, гърлото и гушата са черни, а гърбът и страните на тялото са с много черни петънца. Съпругата му доста прилича на тази на домашното врабче.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини