От х:

Днес в x:

Пунктовете за билки се отчитат до края на януари, иначе- глоба

Пунктовете за билки трябва да подадат пред ековластите информация за изкупените, обработените и реализираните количества през изминалата година. Законовият срок за отчетите е 20-ти януари. Освен за пласираните партиди, билкарите трябва да подадат информация и за складираните наличности.

По данни от Регионална инспекция па опазване на околната среда и водите, под чиято шапка са Хасково и Кърджали, на територията на двете области работят 13 пункта за изкупуване на билки в: Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, с.Константиново, общ. Симеоновград, Тополовград и четири в Любимец.

Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират най- много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула, мурсалски чай и липа.

Тези, които не подадат отчетите си в срок, ги грози финансова санкция от 100 до 1000 лв. за физическите лица и до 2500 . за фирмите. Преди години билкари от Любимец отнесоха по 200 лева глоба заради това.

По отчетите се засича дейността на изкупвателните пунктове за билки, които имат право да приемат билета само от лицензирани събирачи. Всяка година разрешителните се издават от кмета на съответния регион, където се събират лечебните растения. Билките обаче могат да бъдат прибирани според описанието на вида им, има и квоти за количествата, както и за местата, където е разрешено събирането им.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини