От х:

Днес в x:

С поклон пред паметника на Капитан Петко тракийци отбелязаха 174 години от рождението му

Изображение 1 от 3

    Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“ отбеляза 174-та годишнина от рождението на Капитан Петко войвода. С поклон пред паметника на войводата в Хасково, наследниците на тракийските бежанци поднесоха цветя днес.

    Вероятно заради еуфорията около Коледните и Новогодишните празници този ден остава малко встрани, посочи историкът Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково, затова че малцина се събраха в знак на признателност пред паметника на революционера, който е една от забележителностите на града, като най-големият и най-хубавият не само в България, но и на Балканите.

    „Но ние от Тракийското дружество пък носим паметта и напомняме всяка година на тази дата за рождението на Капитан Петко. Защото този човек е оставил дълбока следа в историята на България и историята пази тези следи. Искаме да предадем спомена и на младите, защото те трябва да поемат от нас щафета - да празнуват  датата 18-ти декември“, отбеляза още Красимира Узунова. „Заветът за младите е да помнят, да се гордеят, и както ние тракийците казваме - да не отмъщават."

    Петко Кирков Калоянов е роден през 1844 г. в Доганхисар в Беломорска Тракия. Името му е свързано с Родопите и Тракия, за чиято свобода той се бори непрестанно през целия си съзнателен живот.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      11 -5
      13:18, 18 дек 2018
      В Сицилия по време на Арабското робство (150-200 години) ,
      възниква организацията Коза Ностра (Наша Работа) .
      Демек за Сицилианците избиването на Мутри и бейове си е било тяхна работа - не са разчитали на външна помощ :))
    • 2
      Ot
      Otto
      15 -15
      13:36, 18 дек 2018
      Ей, тракийци, кой ще слага венци и покланя след вас като няма да ви има след 10-15 години.
    • 3
      Йо
      йокин
      6 -4
      18:13, 18 дек 2018
      Щото,не отмъщаваме,затуй,сме на това,дередже.
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      19 -4
      19:20, 18 дек 2018
      Воеводо ,воеводо,стани от гроба и ни поведи пак.Неолиберални герберо-комунисти ни поробиха.Изедници народни.Измираме ,воеводо!Стани от гроба!
    • 5
      Де
      Деси
      3 -6
      23:39, 18 дек 2018
      Браво на тракийци! На снимката се виждат и по- млади! Много е радващо, че и др. Неделчева се е върнала там. Това показва, че каузата събира интелигентни и можещи хора.
      Мария, добре дошла отново! Адмирации!
    • 6
      Тр
      тракиец
      4 -1
      06:36, 19 дек 2018
      Божеее,къде са тия по-млади тракийци???? Преди години с духова музика,знамена,ученици водеха учители.
      Верно старите умряха,но къде са децата им,внуците им?????.Една шепа хора от които председателя с секретарката.Къде е големият тракиец - ШАЛАПАТОВ- мижитурка...
    • 7
      As
      asko
      1 0
      10:34, 19 дек 2018
      Мисля, че часовете по родолюбие в училищата трябва да включват и поднасяне на цветя на паметниците на революционерите. Няма много хора, защото не бе оповестено предварително. Може би в клуба на дружеството има някаква обява, но това не е достатъчно. Аи самия час на провеждане, не е най-удобния за работещите. Иначе шефовете могат да го отчетат, като проведено мероприятие.
    Последни новини