От х:

Днес в x:

Хасковлии почетоха 179 г. от рождението на Капитан Петко войвода

    179 години се навършиха от рождението Капитан Петко войвода. По този повод бяха поднесени венци и цветя пред паметника на българския хайдушки войвода и революционер, намиращ се в градинката край автогарата в Хасково.

    Признателност отдадоха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместниците му Динко Тенев и Мария Вълчева, членове на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, потомци на тракийски бежанци, ученици от ОУ „Христо Смирненски“ и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

    Славният тракийски войвода е наречен още приживе Спасителят на Хасково. През 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и на околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Войводата откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковци - от сигурна смърт. Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за спасението на Хасково през 2020 година той беше удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково.

    „Капитан Петко войвода е големият герой на Тракия. За да запазим историческото му минало, ние поканихме ученици от две училища, за да чуят и видят какви личности са раждани в България. В страната има над 30 паметника на Капитан Петко, построени от родолюбиви българи. Още и три пъти по 30 да построим, ако не успеем да пренесем у младото поколение неговите идеали – свобода, равенство, братство и по-малко лакомия, то ние нищо не сме направили. Затова призовавам да запазим духа на българщината“, каза Кирил Сарджев - председател на хасковското Тракийско дружество.

    След ритуала, представители на организацията съвместно с ученици посадиха дръвче в двора на ОУ „Христо Смирненски“, което се намира в близост до паметника.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини