От х:

Днес в x:

Панихида в Хасково за 123 г. от смъртта на Капитан Петко войвода

    123 г. се навършиха от смъртта на Капитан Петко войвода днес. По този повод в Хасково бе отслужена панихида пред паметника на българския хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя. Службата водеше хасковският свещеник отец Никола.

    Да склонят глава и да поднесат цветя дойдоха заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов, представители на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и на читалище „Тракия“, ученици от ОУ „Христо Смирненски“ и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

    „На днешната дата през 1900 г. е починал нашият голям герой на Тракия – Петко Кирков (Каракирков, Киряков), или по-известен като Капитан Петко войвода. Бедата е в това, че след смъртта на тези хора, сякаш се погребват техните идеали, което е най-лошото. Неговите идеали са били свобода, братство, равенство, да живеем мирно, да бъдем единни в благо и трудно време. Но явно тези идеали в днешно време не се зачитат. Тези идеали трябва да бъдат силен камбанен звън за нашата съвет да не пренебрегваме тези идеали и да бъде повече българи“, заяви председателят на хасковското тракийско дружество Кирил Сарджев.

    Припомняме, че през 2020 г. Община Хасково присъди посмъртно на войводата званието „Почтен гражданин на Хасково“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини