От х:

Днес в x:

2 °C

Капитан Петко войвода е бил висок 1,90 м и синеок

  С ръст 190 см и със сини очи е бил закрилникът на Тракия Капитан Петко войвода. До тези изводи стига при работата си по възстановяването на лика на войводата визуалният артист от Варна Калоян Василев. На 31-годишния автор е възложена задачата да реконструира образа на Капитана. Поръчител е Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар".

  3D бюстът на войводата беше представен в Регионалния исторически музей на Хасково миналата седмица, но тогава със заповед на здравния министър музеите бяха затворени и той не бе достъпен за широката аудитория.

  От първи април музеите отново приемат посетителите, при мерки за здравна сигурност, така че фигурата на Капитан Петко може да бъде видяна на живо в следващите дни. Тя се намира в зала „Възраждане“ .

  Това е първата 3D фигура от пътуващата изложба „България-това са те! България-това си ти!“, посветена на великите българи. Идеята е да бъдат направени по две идентични копия на всеки от героите, които ще бъдат показани в нея, като едното от тях ще бъде подарено на музея или кметството в родното му място, а другото ще стане част от пътуващото изложение. За целта все още се набират средства от родолюбиви дарители, обявиха от Сдружение "Доган Хисар".

  „В Хасково сте първите, които виждате първият от поредицата възстановени образи в пътуващата изложба „България-това са те!България-това си ти!“-този на Капитан Петко войвода“, казва арт мениджърът на проекта Иван Иванов.

  Това не е обаче първата подобна работа за младия варненец, който е завършил математическа гимназия и след това Техническия университет в родния си град. Калоян Василев вече има опит с фигурата на Ильо войвода, която е представена в музея в Кюстендил.

  За подготовката си по претворяване на образа на легендарния Петко войвода авторът отделя два месеца. Няколко седмици само проучва документи и автентични снимки, свързани с неговата дейност и битие. За да добие представа за душевността му, той слуша песни, посветени на Капитана, гледа и филми за него. Един от тях е едноименният сериал, в който брилянтно и запомнящо се в образа на великия българин влиза актьорът Васил Михайлов. И до днес няколко поколения визуализират лика на Капитан Петко именно с този на Васил Михайлов.

  Визуалната разликата между двамата обаче е осезаема, казва историчката д-р Веселина Узунова, която е член на Управителния съвет на Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар", и самата е с тракийско потекло.

  „Капитан Петко войвода е бил далеч по-едър от актьора, изиграл ролята във филма, но пък е бил с по-тясно лице от него. Освен това очите на Петко Киряков са сини, но това е характерно за нас тракийци“, добавя д-р Узунова.

  Асоциацията, която хората правят с Васил Михайлов като Капитан Петко войвода, поставя още по-голяма отговорност пред автора на 3D образа му Калоян Василев.

  „Проучих множество снимки, слушах песни, посветени на героя, гледах филма по сценария на Николай Хайтов, проучих и паметниците, издигнати в негова чест, за да се подготвя преди да започна работата си, и да съм максимално обективен. Приех задачата като голямо предизвикателство, но съм и много горд, че на мен я възложиха. Това е възможност да се опитам да се доближа максимално до образа на Капитана, на когото се възхищавам, да уловя и предам неговата харизма“, споделя той.

  При проучването си попада на стари текстове, в които Петко Киряков е описан като синеок мъж. „Неговите снимките, с които разполагаме днес, са ретуширани и на тях той изглежда с кафяви очи. Оказа се обаче, че е бил синеок“

  Образът на Капитан Петко войвода рисува на графичен таблет, след редица изчисления, направени по автентичните снимки. След това използва смола и лазарен принтер и благодарение на модерните технологии, нарисуваният от него образ излиза в плътност. За крайния резултат работят още гримьорката Антония Цветкова и перукерката Добринка Панева.

  След като бюстът е готов, предстои и реконструкция на тялото на капитана в реалните му размери. За него ще бъде използван отново 3D принтер. В момента се шие от оригинални материали и парадна му капитанската униформа, ще бъдат добавени и копия на оръжията, които е носил той.

  За следващия етап на работата си авторът признава: „Напрежението да завърша в цялост фигурата на Капитан Петко войвода е огромно. Това, което го прави силен мъж, са не плочките и мускулите, а силният му родолюбив дух и усещането за чест, за справедливост. Той се е борил за свободата на България, не само в границите на нашата държава, но и извън нея и тази всеотдайност прави силно впечатление. След Освобождението, дори когато е имал възможност да води охолен живот, той е останал в борбата за свободата и правата на обикновения човек!“, не крие възхищението си от примера на героя Калоян Василев. И добавя, че ако би имал възможност днес да срещне Капитан Петко войвода, би му отдал почит като към истински човек и герой, а ако срещне Васил Михайлов, би го помолил да му запее песента “Горице, ситна зелена“, която той изпълнява като част от саундтрака на филма „Капитан Петко войвода“.

  А екипът на „България-това са те! България-това си ти!“ мечтае да има възможност един ден да принтира в реален размер на 3D  и фигурата на Капитан Петко от паметника му в Хасково, чиито автори са скулптурите Вълчо Кадиев и Стою Тодоров, защото тя наистина е най-внушителното и красиво скулптурно изображение на войводата в света, признава арт директорът на проекта Иван Иванов.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   11
   111111
   1 -12
   20:12, 2 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Ха
   ха добър ден
   11 0
   21:47, 2 апр 2021
   Бил е висок и слаб,това е всеизвестен факт.Не открихте топлата вода.васил Михайлов изигра отлично ролята,въпреки,че нямат прилика в действителност.
  • 3
   Ва
   Васко Михайлов
   9 -7
   22:02, 2 апр 2021
   Тая кукла прилича на Милко Калайджиев!
  • 4
   Достойни да се Назовем !
  • 5
   11
   111
   7 0
   02:34, 3 апр 2021
   Те гърците родната му къща разрушиха и не из кът и да чуват и виждат Българин,те не ни броят за живи вие подаръци ще им правите.
  • 6
   Jh
   Jhb
   2 -7
   10:05, 3 апр 2021
   И най-красивия да е бил, щом е русофил- директно в... Виж коментара
   • 11
    111
    8 -1
    10:39, 3 апр 2021
    Историческите факти поднасяни ни по времето на комунизма са,че той а и не само той от националните ни герои са русофили та дори едва ли не и комунисти,НО ПРЕДИ ВСИЧКО СА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ.Не пишете глупости и тъпи коментари за тези Хора и Българи,а ги уважавайте.

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини