От х:

Днес в x:

19 °C

Капитан Петко войвода е бил висок 1,90 м и синеок

  С ръст 190 см и със сини очи е бил закрилникът на Тракия Капитан Петко войвода. До тези изводи стига при работата си по възстановяването на лика на войводата визуалният артист от Варна Калоян Василев. На 31-годишния автор е възложена задачата да реконструира образа на Капитана. Поръчител е Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар".

  3D бюстът на войводата беше представен в Регионалния исторически музей на Хасково миналата седмица, но тогава със заповед на здравния министър музеите бяха затворени и той не бе достъпен за широката аудитория.

  От първи април музеите отново приемат посетителите, при мерки за здравна сигурност, така че фигурата на Капитан Петко може да бъде видяна на живо в следващите дни. Тя се намира в зала „Възраждане“ .

  Това е първата 3D фигура от пътуващата изложба „България-това са те! България-това си ти!“, посветена на великите българи. Идеята е да бъдат направени по две идентични копия на всеки от героите, които ще бъдат показани в нея, като едното от тях ще бъде подарено на музея или кметството в родното му място, а другото ще стане част от пътуващото изложение. За целта все още се набират средства от родолюбиви дарители, обявиха от Сдружение "Доган Хисар".

  „В Хасково сте първите, които виждате първият от поредицата възстановени образи в пътуващата изложба „България-това са те!България-това си ти!“-този на Капитан Петко войвода“, казва арт мениджърът на проекта Иван Иванов.

  Това не е обаче първата подобна работа за младия варненец, който е завършил математическа гимназия и след това Техническия университет в родния си град. Калоян Василев вече има опит с фигурата на Ильо войвода, която е представена в музея в Кюстендил.

  За подготовката си по претворяване на образа на легендарния Петко войвода авторът отделя два месеца. Няколко седмици само проучва документи и автентични снимки, свързани с неговата дейност и битие. За да добие представа за душевността му, той слуша песни, посветени на Капитана, гледа и филми за него. Един от тях е едноименният сериал, в който брилянтно и запомнящо се в образа на великия българин влиза актьорът Васил Михайлов. И до днес няколко поколения визуализират лика на Капитан Петко именно с този на Васил Михайлов.

  Визуалната разликата между двамата обаче е осезаема, казва историчката д-р Веселина Узунова, която е член на Управителния съвет на Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар", и самата е с тракийско потекло.

  „Капитан Петко войвода е бил далеч по-едър от актьора, изиграл ролята във филма, но пък е бил с по-тясно лице от него. Освен това очите на Петко Киряков са сини, но това е характерно за нас тракийци“, добавя д-р Узунова.

  Асоциацията, която хората правят с Васил Михайлов като Капитан Петко войвода, поставя още по-голяма отговорност пред автора на 3D образа му Калоян Василев.

  „Проучих множество снимки, слушах песни, посветени на героя, гледах филма по сценария на Николай Хайтов, проучих и паметниците, издигнати в негова чест, за да се подготвя преди да започна работата си, и да съм максимално обективен. Приех задачата като голямо предизвикателство, но съм и много горд, че на мен я възложиха. Това е възможност да се опитам да се доближа максимално до образа на Капитана, на когото се възхищавам, да уловя и предам неговата харизма“, споделя той.

  При проучването си попада на стари текстове, в които Петко Киряков е описан като синеок мъж. „Неговите снимките, с които разполагаме днес, са ретуширани и на тях той изглежда с кафяви очи. Оказа се обаче, че е бил синеок“

  Образът на Капитан Петко войвода рисува на графичен таблет, след редица изчисления, направени по автентичните снимки. След това използва смола и лазарен принтер и благодарение на модерните технологии, нарисуваният от него образ излиза в плътност. За крайния резултат работят още гримьорката Антония Цветкова и перукерката Добринка Панева.

  След като бюстът е готов, предстои и реконструкция на тялото на капитана в реалните му размери. За него ще бъде използван отново 3D принтер. В момента се шие от оригинални материали и парадна му капитанската униформа, ще бъдат добавени и копия на оръжията, които е носил той.

  За следващия етап на работата си авторът признава: „Напрежението да завърша в цялост фигурата на Капитан Петко войвода е огромно. Това, което го прави силен мъж, са не плочките и мускулите, а силният му родолюбив дух и усещането за чест, за справедливост. Той се е борил за свободата на България, не само в границите на нашата държава, но и извън нея и тази всеотдайност прави силно впечатление. След Освобождението, дори когато е имал възможност да води охолен живот, той е останал в борбата за свободата и правата на обикновения човек!“, не крие възхищението си от примера на героя Калоян Василев. И добавя, че ако би имал възможност днес да срещне Капитан Петко войвода, би му отдал почит като към истински човек и герой, а ако срещне Васил Михайлов, би го помолил да му запее песента “Горице, ситна зелена“, която той изпълнява като част от саундтрака на филма „Капитан Петко войвода“.

  А екипът на „България-това са те! България-това си ти!“ мечтае да има възможност един ден да принтира в реален размер на 3D  и фигурата на Капитан Петко от паметника му в Хасково, чиито автори са скулптурите Вълчо Кадиев и Стою Тодоров, защото тя наистина е най-внушителното и красиво скулптурно изображение на войводата в света, признава арт директорът на проекта Иван Иванов.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   11
   111111
   1 -12
   20:12, 2 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Ха
   ха добър ден
   11 0
   21:47, 2 апр 2021
   Бил е висок и слаб,това е всеизвестен факт.Не открихте топлата вода.васил Михайлов изигра отлично ролята,въпреки,че нямат прилика в действителност.
  • 3
   Ва
   Васко Михайлов
   9 -7
   22:02, 2 апр 2021
   Тая кукла прилича на Милко Калайджиев!
  • 4
   Достойни да се Назовем !
  • 5
   11
   111
   7 0
   02:34, 3 апр 2021
   Те гърците родната му къща разрушиха и не из кът и да чуват и виждат Българин,те не ни броят за живи вие подаръци ще им правите.
  • 6
   Jh
   Jhb
   2 -7
   10:05, 3 апр 2021
   И най-красивия да е бил, щом е русофил- директно в... Виж коментара
   • 11
    111
    8 -1
    10:39, 3 апр 2021
    Историческите факти поднасяни ни по времето на комунизма са,че той а и не само той от националните ни герои са русофили та дори едва ли не и комунисти,НО ПРЕДИ ВСИЧКО СА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ.Не пишете глупости и тъпи коментари за тези Хора и Българи,а ги уважавайте.

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини