От х:

Днес в x:

Предлагат Гриша Трифонов за почетен гражданин на Харманли посмъртно

Предложение за обявяване на поета Гриша Трифонов посмъртно за почетен гражданин на Харманли внесоха в Общинсикя съвет съветниците Светлана Николова и Тодор Тодоров.

Номинацията е заради неговите изключителни постижения в областта на литературата и музикалното изкуство, както и за приноса му за прослава на Харманли и за превръщането на града в Бард столица на България в продължение на 30 години.

Гриша Трифонов Григоров е роден на 20.09.1955 г. в гр. Харманли

Член на Съюза на българските писатели, Директор на издателство „Български писател” /2008 – 2012 г./

Писател, автор на осем книги – поезия и проза – „Докато проговори камъкът” /1987 г./, „Градовете, където не сме” /1999 г./, „Съботни мемоари” /2000 г./, „Есени” /2001 г./, „По есенните улици на лятото” /2005 г./, "Юjне двери"/2007, на сръбски, „Югоизточната порта” /2009/, „Адресами осеннего лета” /2010/ на руски.

Носител е на Националните литературни награди „Южна пролет”, „Георги Братанов”, „Изворът на Белоногата”, "Златен ланец", "Славейкова награда", „Иван Пейчев” и международната награда „Цвет радости” за най-добра преводна стихосбирка в Сърбия през 2009 г. Редактор на множество книги на български автори. Член на журита на литературни и музикални конкурси.

Журналист и издател, работил в различни регионални и национални издания. Създава първия частен вестник в родния си град, а през 2007 г. и безплатния „Профил”, разпространяван в София.

Бард, автор на много песни по стихове на популярни български поети. Издал е музикален албум - „Главната улица” /2006 г./. Посмъртно излиза и албумът „Неизбежен човек“. Носител е на големите награди за песен, присъдени от професионалното жури и от публиката на конкурса „Бургас и морето” /2001 г./. Автор на текстове за песни на известни български изпълнители – Тони Димитрова, Асен Масларски и Милица Божинова, Пламен Ставрев, група Г.Р.А.С., Стефка Емилова, група КАРАМЕЛ, Димитър Вълчев, Красимир Първанов и др.

От 1986 година е организатор на традиционните срещи „Поети с китара” в Харманли. Водил е предаването „От трета страна” по телевизия СКАТ и предаването за култура „Часът на думите” по програма „Христо Ботев” на БНР.

Сценарист е на документалните филми – „Общежитие”, „Оръжие: милосър-дие”, „Велико Търново – мостове към света”, „Идва театърът на Кадрие”/биографичен филм за майката на Вежди Рашидов – певицата Кадрие Лятифова/.

Гриша Трифонов почина след продължително боледуване на 23 ноември 2015 година.

Предложението за обявяването му за почетен гражданин на Харманли ще се гласува на сесията на ОбС на 26 април, а тържественото му обявяване ще е на празника на града на 2 май.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини