От х:

Днес в x:

1 млн.дка. гори жертва на пожари

1 милион декара гори са изгорели при пожари в Хасковска област през последните 9 години. Това беше отчетено на заседание в областна администрация за готовоността на институциите за пожароопасния сезон.

Един от основно коментираните въпроси беше свързан с изораването на т.нар. санитарни ивици около горския фонд и ясно ли е, кой трябва да извърши тази дейност там където има смесена собственост. От Регионално управление на горите съобщиха, че разполагат със 63 000 лева за ивици около държавните гори, а общинските ръководства би трябвало да организират срещи с частните собственици на земеделски земи и с представителите на държавните лесничейства.

От пожраната коментираха, че голям проблем са необработваемите земи и пастирите, които предизвикват най-сериозните пожари. Беше отчетено, че в областта има 1 милион декара пустеещи земи, повечето от които дори нямат собственици в региона. Коментира се идеята на притежателите на необработваеми земи да бъдат наложени данъци.

Кметът на Хасково Георги Иванов, който също присъства на заседанието, повдигна въпроса за застраховките. Той заяви, че се обмисля идеята на кметовете на кметства да разговарят с жителите, както и да проведат срещи със застрахователни дружества.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини