От х:

Днес в x:

Разузнавачите на ВиК-Хасково №1 в България

Митко Славов/най-вляво/ и Марин Славов/ с купата/ прославиха ВиК Хасково


Хасковското ВиК е №1 страната. И не само по печално известната цена на питейната вода, а по професионализъм. Високото признание дойде от министерството на регионалното развитие и колеги от други водни дружества в страната на национално състезание в Банско организирано от Българската водна асоциация. Надпреварата е ежегодна и премерва майсторлъка на отделните дружества в боравенето с високо специализирана техника.

Признанието за професионализъм бе заслужено от специалният екип на хасковското ВиК за откриване на скрити течове и аварии. Под скрити, се разбира на 2 метра под земята в условията на градска улица. При това за време. Нашите „разузнавачи“ Митко Славов и Марин Атанасов се справили за рекордните 9 минути и 34 секунди. С което засрамиха 15 конкурентни спец звена от други областни водни дружества. Нещо повече-Митко и Марин локализирали аварията с точност до 20 сантиметра, а макар и непризнато официално, другите отбори бъркали местоположението с метри. Някои даже и с цели улици. И още повече - хасковлии констатирали не една, а цели две аварии. Организаторите не им повярвали веднага и първоначално разкопали само един от посочените пробиви в тръбата. После обаче се убедили, че има и още един таен теч.

Подобни дълбочинни аварии се откриват със специална апаратура от микрофони и слушалки. В случая аварията е била на 1.8 метра дълбочина и то по оживена улица в Банско. Наличието на хора и автомобили с техните вибрации пък допълнително затруднява действието на акустик-локатора СБАКМТ, който се използва за локализиране на скрити течове. Въпреки че апаратурата е скъпа и прецизна, се изисква голям опит при боравенето с нея, за да се свърши въобще някаква работа. Хасковските разузнавачи обаче са калени от хилядите подземни течове, с които ежегодно си имат работа в Града на Богородица.

За награда нашият екип се сдоби с още един комплект акустична апаратура, с която ще се обучава втори разузнавателен отред. Персоналният приз за победителите, връчен от зам.-министърът на Регионалното развитие Николай Нанков, е купа или малко над традиционната държавна награда-потупване по рамото и похвала пред строя. Ръководството на хасковското водно дружество обаче се кани да поправи отчасти тази несправедливост, като ще награди майсторите си с парични премии.

Според регламента, победителят от националното състезание ще е домакин през следващата година. Тогава в Хасково ще пристигнат водните разузнавачи от цяла България и кой знае, може най-после да ни открият всички скрити течове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини