От х:

Днес в x:

Убийствен капан за коли и хора зейна на „Георги Кирков“

Шахтата се изправи като непреодолимо препятствие пред колите

Капан за коли и хора под формата на дълбока шахта цъфна на средата на оживената хасковска улица „Георги Кирков“, точно на пресечката с още по-оживената отбивка за НОИ. Дълбоката поне 2-3 метра дупка неочаквано се открила, когато лекотоварен автомобил минал отгоре, разказаха очевидци. Капакът на шахтата внезапно поддал и се обърнал вертикално на отвора. Колата хлътнала, а чугуненото покривало се вдигнало като стена и станала непреодолимо препятствие за движението както по „Кирков“, така и в посока бул. „Раковски“. Уличката до НОИ е от малкото връзки между двете ключови артерии, извън натоварената Дунав. Пък и няма светофари.

Опитът на шофьорите обаче да завият и в същото време да избегнат направо противотанковото укрепление пък водеше до комични ситуации. В един момент кола откъм НОИ почти се сблъска на ляв завой с автомобил откъм „Кирков“ на десен, а опитът на последния да се изтегли назад, за да отвори път, за малко не го натресе в идващи от двете посоки автомобили. Камионче на снабдител за един от близките магазини трябваше да завие с две маневри, а бял микробус, вероятно на НОИ, направо се отказа и си остана на „Кирков“.

Шахтата е дълбока поне два метра, а падането в нея гарантира счупване - от крак до глава, угрижено коментираха минувачи. През деня капанът се вижда, но през нощта може да се превърне в смъртоносна изненада.

Погледът вътре разкри, че става дума за подземен канал, в който има солидни тръби с масивен кран върху едната. Изглеждаше като нещо на ВиК, но както се оказа - не е. Случайно преминаващ по „Кирков“ екип на водното дружество спря да провери именно това и след кратък размисъл констатира, че това трябва да е за някогашното парно, което се е изграждало под града преди 20-30, че и повече години. Идеята за централизирано парно на града от ТЕЦ-а обаче пропаднала, но не и преди няколко улици като „Кирков“ и „Св. св. Кирил и Методий“ да бъдат надлежно разкопани за подземните комуникации. „Ние нямаме никакво отношение към парните инсталации. Собственост е или на общината, или на организацията, който я е поръчала“, коментира началникът на група към ВиК Хасково Иван Дянков. „Това ни е шахтата“, посочи началникът нещо едва забележимо под асфалта. Оказа се, че същинската канализационна шахта на ВиК е под дебел слой асфалт и само с много въображение може да бъде намерена. А опитът за някакъв ремонт в канала задължително трябва да мине през разкопаване на асфалта.

Що се отнася до обърнатата шахта, водните пак не оставиха нещата така, въпреки че не им е работа. Те наместиха капака на мястото му, след като преди това щателно изчистиха жлебовете. Капакът обаче си остана „играещ“ и без никаква гаранция, че няма да повтори маневрата и отново да застраши хора и коли.

Сезирани от репортерското питане от общината обещаха незабавно да изпратят група за проверка на случая, както и че ще изискат кадастралните карти на града за проследяване на подземната му инфраструктура.

Г. Христов

..и принуди по-големите возила да правят внимателни маневри

Случайно минаващ екип на ВиК спря да огледа ситуацията
Парна голямо чудене какво е това
Със сигурност не било канал
ВиК-то временно намести шахтата
От общината ще отидат да я дооправят
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини