От х:

Днес в x:

Ничий канал прави Орфей леденото езеро

1-ви февруари 2012-та година-в леденото езеро на Орфей 33 замръзнаха паркирани автомобили

Ничий канал системно наводнява част от блоковете на кв. Орфей и всяка зима превръща мястото в „леденото езеро“, сигнализират орфейци. В това езеро замръзват не само асфалт, тротоари и бордюри /или каквото е останало от тях/, но и неразумно паркирани автомобили. За случая Haskovo.net сезира още на 1-ви февруари 2012-та година, когато засне три автомобила, замръзнали на собствения си паркинг. За да ги изкарат, собствениците трябваше да трошат леда с чукове. Действието се развиваше пред блок 33-ти, който е най-потърпевшия. Околните блокове са по-далеч от замръзналите коли, но пък редовно имат подхлъзнати и потрошени граждани, а линейки и таксита системно отказват поръчки за района през зимата.

Първопричината е вода, струяща от бетонен водопровод с голямо сечение зад блок 33-ти. Течът ту се засилва, ту отслабва, но е непрестанен. След като обилно напои паркинга пред блока, по водоскока на близките стълбички се стича покрай блок 29 и по цялата улица чак до самото ВиК.
От „водното“ не знаят чий е канала, но са сигурни, че не е техен. Посочват очевидното - бетонният водопровод е на повърхността, наполовина заровен в земята. Техните водопроводи и канали са вкопани на няколко метра надолу. Затова, макар че също са наводнявани, „водните“ търпят солидарно с останалите си съседи.

А живеещите там са пропищели от години, колкото от гьоловете, толкова от чиновническото безхаберие. Бръснарят на квартала, Ицко Юлианов, лично е подавал поне дузина сигнали до всяка институции, за която един хасковлия може да се сети. Обикновено се натъквал на вродена чиновническа глухота, но все пак изтръгнал няколко обяснения. Последното от тях звучи направо сензационно. След проверка от общината заявили първо, че водопроводът и проблемът нямат отношение към тях и второ, че вероятно това е съоръжение на Напоителни системи. Макар никой да не е чувал Напоителни системи да имат съоръжения в град, защото обикновено блоковете и къщите не се нуждаят от поливане. „В Хасково нямаме наши съоръжения. Освен ако този район наскоро не е влязъл в градска регулация покрай разрастването на града“, чудеше се и главният инженер на хасковските „Напоителни“, Георги Пеев. Районът на блок 33 наистина е в самата периферия на квартала и респективно на града, но по свидетелството на живеещите там, тези блокове са строени преди поне 30 години и няма как да са били извън регулация. Така водопроводът остава ничий.

„Освен да се обърна и към Енергото“, с горчив сарказъм коментира Юлианов. Освен зимни, непрекъснатите гьолове причиняват и сериозни летни неудобства - винаги е разкаляно, смърди ужасно и най-вече - има непрекъснато комари, а пренасяните от тях болести могат да напълнят един учебник по медицина.

Проблемът обаче си стои вече години наред поради простата причина, че никоя служба не се чувства задължена да го отстрани. Но пък задължават гражданите да си плащат похабявания консуматив, който в случая с водата на Хасково, е най-скъпият в страната. Ставащото пред блок 33-ти обяснява защо.

Г.Христов

Причината: извираща зад блока вода
3 години по-късно: водата продължава да тече
Извира от същото място зад блока
От ничий канал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини