От х:

Днес в x:

7 °C

Ничий канал прави Орфей леденото езеро

1-ви февруари 2012-та година-в леденото езеро на Орфей 33 замръзнаха паркирани автомобили

Ничий канал системно наводнява част от блоковете на кв. Орфей и всяка зима превръща мястото в „леденото езеро“, сигнализират орфейци. В това езеро замръзват не само асфалт, тротоари и бордюри /или каквото е останало от тях/, но и неразумно паркирани автомобили. За случая Haskovo.net сезира още на 1-ви февруари 2012-та година, когато засне три автомобила, замръзнали на собствения си паркинг. За да ги изкарат, собствениците трябваше да трошат леда с чукове. Действието се развиваше пред блок 33-ти, който е най-потърпевшия. Околните блокове са по-далеч от замръзналите коли, но пък редовно имат подхлъзнати и потрошени граждани, а линейки и таксита системно отказват поръчки за района през зимата.

Първопричината е вода, струяща от бетонен водопровод с голямо сечение зад блок 33-ти. Течът ту се засилва, ту отслабва, но е непрестанен. След като обилно напои паркинга пред блока, по водоскока на близките стълбички се стича покрай блок 29 и по цялата улица чак до самото ВиК.
От „водното“ не знаят чий е канала, но са сигурни, че не е техен. Посочват очевидното - бетонният водопровод е на повърхността, наполовина заровен в земята. Техните водопроводи и канали са вкопани на няколко метра надолу. Затова, макар че също са наводнявани, „водните“ търпят солидарно с останалите си съседи.

А живеещите там са пропищели от години, колкото от гьоловете, толкова от чиновническото безхаберие. Бръснарят на квартала, Ицко Юлианов, лично е подавал поне дузина сигнали до всяка институции, за която един хасковлия може да се сети. Обикновено се натъквал на вродена чиновническа глухота, но все пак изтръгнал няколко обяснения. Последното от тях звучи направо сензационно. След проверка от общината заявили първо, че водопроводът и проблемът нямат отношение към тях и второ, че вероятно това е съоръжение на Напоителни системи. Макар никой да не е чувал Напоителни системи да имат съоръжения в град, защото обикновено блоковете и къщите не се нуждаят от поливане. „В Хасково нямаме наши съоръжения. Освен ако този район наскоро не е влязъл в градска регулация покрай разрастването на града“, чудеше се и главният инженер на хасковските „Напоителни“, Георги Пеев. Районът на блок 33 наистина е в самата периферия на квартала и респективно на града, но по свидетелството на живеещите там, тези блокове са строени преди поне 30 години и няма как да са били извън регулация. Така водопроводът остава ничий.

„Освен да се обърна и към Енергото“, с горчив сарказъм коментира Юлианов. Освен зимни, непрекъснатите гьолове причиняват и сериозни летни неудобства - винаги е разкаляно, смърди ужасно и най-вече - има непрекъснато комари, а пренасяните от тях болести могат да напълнят един учебник по медицина.

Проблемът обаче си стои вече години наред поради простата причина, че никоя служба не се чувства задължена да го отстрани. Но пък задължават гражданите да си плащат похабявания консуматив, който в случая с водата на Хасково, е най-скъпият в страната. Ставащото пред блок 33-ти обяснява защо.

Г.Христов

Причината: извираща зад блока вода
3 години по-късно: водата продължава да тече
Извира от същото място зад блока
От ничий канал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини