От х:

Днес в x:

5 °C

Течът на МКС саботаж?

Течът на Международната космическа станция може да е саботаж, твърди ръководителят на Руската космическа агенция Роскосмос, докато разследването на инцидента продължава.

Дмитрий Рогозин заяви, че дупката, открита миналия четвъртък в руски кораб Союз, е направена от пробивен инструмент и може да се е появила там умишлено – още на Земята, или по-късно в орбита.

“Имало е няколко опита за пробиване, изглежда че инструментът е бил държан от трепереща ръка”, каза Рогозин

“За какво става въпрос, производствен дефект или преднамерени действия. Проверяваме версията за пробив на Земята. Но съществува и друга версия, която не можем да отхвърлим: умишлена намеса в космоса”

Астронавтите запечатаха дупката, която причини незначителна загуба на налягане.

Държавната комисия ще назове виновника по име, обяви Рогозин, като добави, че за компанията, произвела кораба Союз – Енергия, това е въпрос на чест.

Помолен да коментира обвиненията за възможен саботаж, говорител на НАСА прехвърли всички въпроси към Руската космическа агенция, която разглежда анализите на комисията.

Първоначално Рогозин обяви, че дупката, отстрани на кораба пренасящ астронавти, най-вероятно е причинена от малък метеорит, но по-късно тази версия бе отхвърлена.

Руски депутат, който е и бивш космонавт, предположи, че емоционално нестабилен астронавт може да е направил умишлено дупката, за да се върне по-скоро у дома. “Всички сме хора, всеки иска да се прибере у дома, но този опит е доста подъл”, каза Максим Сураев от управляващата партия на Владимир Путин.

“Ако космонавт е извършил подобно нещо – а такава версия не може да се отхвърли – това е много лошо”, добавя Сураев, който два пъти е бил на борда на Международната космическа станция.

“Моля се на бог да е производствен дефект, макар че и това би било тъжно – нищо подобно не се е случвало в цялата история на космическите кораби Союз”

Александър Железняков, бивш космически инженер, обяснява пред агенция ТАСС, че пробиването на дупка в условия на нулева гравитация би било почти невъзможно в тази част на космическия кораб.

“Защо му е на някой космонавт да го прави”, се пита той.

Дупката се намира в част от кораба Союз, която трябва да бъде изоставена в космоса и не е предназначена за връщане на хора обратно на Земята.

Неназован източник твърди за ТАСС, че корабът може да е бил повреден по време на тестове на космодрума Байконур в Казахстан, след като е преминал първоначалните проверки, а след това грешката набързо да е била прикрита. “Някой е сгафил, уплашил се е и е запечатал дупката”, спекулира източникът, но след това уплътнението е засъхнало и е паднало, когато Союз се е скачил със станцията.

Комапанията Енергия ще провери за възможни дефекти по всички кораби Союз и Прогрес – непилотирани апарати, използвани за превоз на товари.

Международната космическа станция е едно от малкото американо-руски сътрудничества, останали незасегнати след кризата в отношенията между двете държави и санкциите на Вашингтон.

В момента на борда на Международната космическа статнция има двама космонавти от Русия, трима от НАСА и един германец от Европейската космическа агенция.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини