От х:

Днес в x:

Течът на МКС саботаж?

Течът на Международната космическа станция може да е саботаж, твърди ръководителят на Руската космическа агенция Роскосмос, докато разследването на инцидента продължава.

Дмитрий Рогозин заяви, че дупката, открита миналия четвъртък в руски кораб Союз, е направена от пробивен инструмент и може да се е появила там умишлено – още на Земята, или по-късно в орбита.

“Имало е няколко опита за пробиване, изглежда че инструментът е бил държан от трепереща ръка”, каза Рогозин

“За какво става въпрос, производствен дефект или преднамерени действия. Проверяваме версията за пробив на Земята. Но съществува и друга версия, която не можем да отхвърлим: умишлена намеса в космоса”

Астронавтите запечатаха дупката, която причини незначителна загуба на налягане.

Държавната комисия ще назове виновника по име, обяви Рогозин, като добави, че за компанията, произвела кораба Союз – Енергия, това е въпрос на чест.

Помолен да коментира обвиненията за възможен саботаж, говорител на НАСА прехвърли всички въпроси към Руската космическа агенция, която разглежда анализите на комисията.

Първоначално Рогозин обяви, че дупката, отстрани на кораба пренасящ астронавти, най-вероятно е причинена от малък метеорит, но по-късно тази версия бе отхвърлена.

Руски депутат, който е и бивш космонавт, предположи, че емоционално нестабилен астронавт може да е направил умишлено дупката, за да се върне по-скоро у дома. “Всички сме хора, всеки иска да се прибере у дома, но този опит е доста подъл”, каза Максим Сураев от управляващата партия на Владимир Путин.

“Ако космонавт е извършил подобно нещо – а такава версия не може да се отхвърли – това е много лошо”, добавя Сураев, който два пъти е бил на борда на Международната космическа станция.

“Моля се на бог да е производствен дефект, макар че и това би било тъжно – нищо подобно не се е случвало в цялата история на космическите кораби Союз”

Александър Железняков, бивш космически инженер, обяснява пред агенция ТАСС, че пробиването на дупка в условия на нулева гравитация би било почти невъзможно в тази част на космическия кораб.

“Защо му е на някой космонавт да го прави”, се пита той.

Дупката се намира в част от кораба Союз, която трябва да бъде изоставена в космоса и не е предназначена за връщане на хора обратно на Земята.

Неназован източник твърди за ТАСС, че корабът може да е бил повреден по време на тестове на космодрума Байконур в Казахстан, след като е преминал първоначалните проверки, а след това грешката набързо да е била прикрита. “Някой е сгафил, уплашил се е и е запечатал дупката”, спекулира източникът, но след това уплътнението е засъхнало и е паднало, когато Союз се е скачил със станцията.

Комапанията Енергия ще провери за възможни дефекти по всички кораби Союз и Прогрес – непилотирани апарати, използвани за превоз на товари.

Международната космическа станция е едно от малкото американо-руски сътрудничества, останали незасегнати след кризата в отношенията между двете държави и санкциите на Вашингтон.

В момента на борда на Международната космическа статнция има двама космонавти от Русия, трима от НАСА и един германец от Европейската космическа агенция.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини