От х:

Днес в x:

Жандармерия ще пази бежанците в Харманли

Жандармерията да се върне на позициите си в Хасковска области, а формации да бъдат позиционирани край бежанския лагер в Харманли за подсилване на охраната там. Мотивирано искане до институциите за това подготвят областният управител на Хасково Добри Беливанов и шефът на ОД на МВР комисар Ангел Цанков.

Искането стана ясно след снощната среща в Харманли с институциите, представители на ДАБ и гражданите.

Ден преди това кметът на Харманли Михаил Лисков изпрати писмо до всички държавници и парламентарно представените партии с искане лагера в Харманли да бъде със статут на затворен тип. Сред мотивите му е твърдението, че след идването на бежанците в градаа се  е увеличила битовата престъпност.

Пълен анализ на дейността на охранителната фирма, която работи на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли поиска още областният управител. Той настоя и за бързо довършване на оградата.

По време на срещата, на която присъстваха едва петдесетина граждани, по въпросите за кандидатите за закрила даде разяснение главният секретар на ДАБ Златко Александров.

Той обясни, че е невъзможно центърът да стане от затворен тип, тъй като в него има настанени много майки и деца, и вариантът “под ключ” не е най-добрия за тях.

По темата с връщането на бежанци от други европейски държави към България, главният секретар на ДАБ обясни, че към момента има едва 100 запитвания от държави от ЕС за връщане на лица, получили бежански статут у нас. Изрази обаче съмнение, че и те ще бъдат върнати.

Александров съобщи още, че предстои увеличаване на щатния състав в центъра в Харманли. Към 22 януари в него са настанени 1655 кандидати за закрила. Главният секретар поясни, че според вътрешните правила на центъра, бежанците, които се прибират в лагера, след разпоредения вечерен час -22 ще бъдат санкционирани, а при рецидиви се вземат по строги мерки и напускане на центъра.

По повод на интеграцията на чужденците, които вече имат статут, от ДАБ обясниха, че се очакват сериозни субсидии за общините на чиято територия има разположени бежански центрове или общини, които изпълняват интеграционни програми. Субсидиите са главно за инфраструктурни проекти.

През 2015 г. на територията на община Харманли ще бъде изградена пречиствателна станция на центъра и ще има пълно видеонаблюдение. 

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ис
    истината
    15 -1
    17:21, 23 яну 2015
    Идиоти.Изгониха питомното за да гонят дивото.Сега и жандарми да ги пазят тези амеби.Вън от България.Не са ни нужни тези диваци.
  • 2
    Ka
    Ka.Nik. h-li
    0 -2
    14:36, 25 яну 2015
    Licno az se vuzhi6tavam na tezi mladi,stroini i strogi muzhe.surov i tvurd narod sa i bradite im sa vuv ,,krak sus modata,,.
Последни новини