От х:

Днес в x:

В Харманли подгониха шарката с хляб

С "плът от плътта" на Исус харманлийци подгониха чумата и шарката

Стотици хлябове препълниха църквата „Свети Атанасий” в Харманли, в ритуал за гонене на болести и най-вече шарка. Според поверието на този ден се носи хляб, който жените дупчат с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. После хлябът се освещава и раздава заедно с кокошка варена с ориз, за да се умилостивят злите сили и хората да не ги спохождат болести. В народната традиция днешният Атанасовден е познат още и като празник на умилостивяването. Ритуал, които поне в Харманли изглежда спазват масово, защото стотици хора омесиха питки и се стекоха на днешната празнична служба в чест на светията на снеговете и ледовете- Атанас. Властелинът на зимата я гони от бял кон точно на този ден и ритуално кани лятото. Заради по принцип малкото атанасовци денят е популярен не толкова като имен ден, колкото като празникът Среди зима-скъсване с безбожония студ и спасяване от дяволски болести като чумата, антракса /синя пъпка/ и споменатата вече шарка.


Любопитното е, че тържествената служба се водеше от именник. Храмовият свещеник на Харманли отец Атанасий Странски освети насъщния и благослови хората за здраве и дълъг живот. По предварителен сценарий това трябваше да прави Дядо Галактион, но актуалния митрополитски график напоследък изключва околиите в хасковска област. Наскоро дядо Николай пропусна Ивановден в Хасково, а сега Галактион се възпрепятства в последния момент заради важни божи дела някъде другаде. Едното дело вероятно е снощно, а другото тазвечерашно, а пътуване и работа помежду тях вероятно идват множко на дядото. Все пак е човек на възраст.


Иначе Харманли е една от много малкото общини в страната, които се отнасят изключително сериозно към Атанасовден. Отчасти причината е в уникалната 180-годишна църква на името на светията, която от столетия събира християните в Града на Белоногата. Дали заради това, в Харманли днес изобилстват именници. Ритуално ще се дърпат ушите на всички с имената Атанас, Атанаска, Наско,Таньо, Живко, Живка.
Отделно професионалния си празник честват всички ковачи, железари, ножари и други професии занимаващи се с майсторене и обработка на метал.


Г.Христов

Народът масово донесе обредни пити
Които именника отец Атанасий/вляво/ освети ритуално
Богомолците запалиха свещичка в чест на повелителя на зимата
За почитане на днешния ден Харманли си има уникална 180 год църква
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    Ka.Nik.h-li
    1 -3
    17:43, 18 яну 2015
    Padam si po snazhni i skulesti sir.imigranti.Da sa muskulesti i sus stegnati dupeta.Obezatelno s mustaci i brada.4istoplutni da sa ,no leeeeko samo da uhaqt na muzhka pot
    • Ka
      Ka.Nik.h-li
      0 0
      17:58, 18 яну 2015
      xaxaaa...poznawame se s teb.Sram me e zaradi brat ti Bo,kucko.
Последни новини