От х:

Днес в x:

КТБ „залости“ 1,3 млн.лв. на Харманли

1,3 мл. лв. на община Харманли са блокирани в Корпоративна търговска банка, потвърди кметът на общината Михаил Лисков. Той уточни, че парите представляват 10 % от авансовото плащане по три проекта, спечелени от общината по линия на фонд „Земеделие“. Става въпрос за инфраструктурни проекти в с. Бисер, в с. Лешниково, както и за водопровод Орешец-Върбово.

Парите, вложени в КТБ, са предвидени за разплащане след сключването на договорите с изпълнители, за което срокът е 21 юли. Градоначалникът обаче няма притеснения, че общината няма да може да се разплати и не чертае засега план “Б“. Освен това в Харманли се надяват, че ще получат навреме и останалите 40 от общото 50-те процента, които по принцип са заложени като аванс в договорите.

Лисков разясни, че КТБ е избрана като обслужваща банка за проектите, тъй като община Харманли имала вече сключен рамков договор с нея отпреди две години. Тогава КТБ е спечелила обществената поръчка за финансирането с 10 млн. лв. на Водния цикъл на Харманли. Впоследствие обаче проектът отпаднал, а договорът все още бил налице, затова от общината решили траншовете от ДФ „Земеделие“ да са именно през КТБ.

Заради създалата се ситуация с банката още в началото на тази седмица, след съгласуване и с разрешение на Министерството на финансите, община Харманли е пренасочила движението по сметките си в друга финансова институция. Лисков поясни още, че в блокираната в КТБ сметка на общината няма други пари, извън получените от ДФ“ Земеделие“.

Той обаче отвори на още една тема. Тя е за забавеното с близо половин година мнение от страна на Фонда по проекта за с. Бисер за около 5 млн. лв. Цялата документация и самият проект са депозирани във Фонда още на 21 януари, а според процедурата отговорът трбява е в рамките на 45 дни. По план изпълнението пък трябва да стартира това лято, до края на годината техническата му част да приключи и до средата на 2014 година той да бъде отчетен, поясни Лисков.

Сега кметът се опасява, че важният за с. Бисер проект - за изграждане на водопровод, нова канализация и пречиствателна станция, ще се проточи може би с година, тъй като отговор все още липса, лятото вече настъпи, а с идването на есента условията за работа стават все по-неблагоприятни.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини