От х:

Днес в x:

Свиленград плете на открито

Има Световен ден на водата, на децата, на Земята...но се оказва ,че има такъв и на плетенето.

И това не е шега, а съвсем реално събитие, което се отбелязва на 14-ти юни с различни прояви по целия свят от 2005 година насам.

Преди 7 години Даниел Ландес решава да организира всички самотно плетящи у дома си хора в голямо събитие. Оказва се, че съседки, които живеят от години врата до врата, не са знаели една за друга, че плетат. Най-общо идеята е плетящите да се социализират и да пазят традициите на бабите

Това е денят, в който концентрацията на шишове за плетене на публични места се увеличава няколко десетки пъти. През първата година участват 25 града, до 2009 г. стават над 700 и се увеличават лавинообразно с всяка следваща година.

Оказва се, че Денят си има последователи и у нас. Сред тях е и Свиленград.

Пограничната община Свиленград е определено фен на този ден, защото е сред малкото у нас, в която ще бъде отбелязан съвсем официално. това ще стане с изложба-базар на плетива и плетене на открито в Общинския музей.

От 10 часа в събота всички, които желаят да се включат в проявата, са добре дошли в двора на музея, и единственото условие да участват е, разбира се, да си носят игли или куки за плетене.

Демонстратор ще бъде уредникът Ивалина Недева заедно с жените плетачки и тъкачки от творческата група „Нишките, които ни свързват”.

Те ще покажат различни техники на плетене и тъкане, ще изработят бижута, колани и други дамски аксесоари на една или две куки, тъкани на вертикален и кръгъл стан. За материали ще се използват ленти, конци, различни прежди, копчета, въжета. Изработеното ще послужи за обличане на стволовете на дърветата в двора на музея. Част от него вече грее в пъстри багри. Цветя, изплетени от различни ярки прежди са „цъфнали” по пейките, оградата и дърветата.

Изложбата-базар, която ще се открие по същото време, ще представи вече изработени от сръчните свиленградчанки различни изделия - плетени на една кука дамски облекла – рокли, палта, бански костюми, тъкани пана, чанти, възглавници, много бижута и други модни аксесоари. Изложбата ще остане отворена за посетители до края на месец юли.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини