От х:

Днес в x:

Петокласници спасиха живота на защитена птица

Моника Каменова открила птичето на плочките пред училището

Петокласници от ОУ „Христо Ботев“ в село Крепост спасиха живота на малко птиче, паднало в проливния дъжд в двора на тяхното училище.  Птичето било на не повече от месец и тъкмо се учило да лети, но пороят, ливнал сутринта над селото, го приземил в безпомощно състояние на плочките. Първа го видяла Моника Каменова, която извикала съучениците си Весела, Анета, Борислав и Божидар. Всички вкупом решили да приютят на топло пилето в класната стая. Там около тях се скупчил целия клас. Христо намерил кашон, Ангел и Весела отишли да магазина да купят солети и закуски, за да нахранят „душичката“. Поради външната прилика решили, че е бухал и незабавно го кръстили Бухльо. Бухльо бил дружелюбен, особено след като изкълвал трошичките. По едно време обаче радостната гълчава му дошла в повече и се скрил в тясно пространство между шкафовете и чиновете. 20 хлапаци го молеха да се покаже, а когато все пак го хванаха, го скъсаха от милувки, за да го успокоят.

Междувременно помощник-директорът на школото Веска Божинова зазвъняла на всички видове телефони, за да осигури компетентна защита за бедстващото създание. Първи се отзовал директорът на хасковския зоопарк Драгомир Димитров. Човекът имал самотен бухал в парка и искал да го комбинира с друга птица от същия вид. Междувременно пък посветени от Крепост заявили, че пилето е кукувица, и децата незабавно сменили името на атрактивното „кука“. Драгомир обаче също дал своя принос в биологичното разнообразие и авторитетно отсякъл, че това е кукумявка. С което именникът на децата свършил, както и тяхната грижа за птичето, което било откарано в хасковския зоопарк. Там изчаква експертите от РИОСВ, които трябва да оценят функционалното му състояние и да набележат мерки за неговото спасяване. Практиката в такива случаи е животното да се отвежда в защитения център в Стара Загора, където след навършване на „пълнолетие“ да се върне обратно в дивата природа.

Кукумявката е защитен от закона биологичен вид. Всеки, който навреди на такава птица, подлежи на глоба - от 100 до 1000 лв. за физическо лице и от 200 до 5000 за юридическо. Законът не предвижда поощряване за тези, които спасят птица, но за децата най-голямата награда бе усещането, че спасили живота на едно същество. Смятали дори да направят къщичка за пиленца, където да приютяват и други изпаднали в беда пернати.

Г. Христов

Пернатото бързо стана любимец на целия клас
Стресираното пернато първо се скри, но после доброволно се укроти в ръцете на децата
Децата първо помислили че пилето е бухалче, но после им казали че е кукумявче
Христо осигурил временно жилище на пернатото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини