От х:

Днес в x:

Доцент вдига интелекта на хандбала

Илия Върбанов

Трябва да се наблегне на интелектуалното развитие на хандбалистите за усъвършенстване на състезателните им умения. По този начин мисълта на играчите ще изпреварва реакцията на противника или вратаря, което ще увеличи реализацията на чистите положения. Това обясни гл. ас. д-р Илия Върбанов, който е преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“.

Той дойде в Хасково за няколко дни, за да изследва местните състезатели от възрастови групи 12, 14, 16 и 19-годишни по проект за антиципацията в хандбала. Антиципацията е предвиждане или предугаждане на действията на съперника, поясни Върбанов.

В едно от изследванията младите хандбалисти са наблюдавали мач, при което трябвало да прогнозират каква ще бъде реакцията на вратаря при атака.

Идеята на проекта е да се направи диагноза чрез анализ на получените резултати от състезателите. След диагнозата следва да се направи прогноза – как да се промени това състояние, обясни още доцентът. Върбанов смята, че трябва да се направи тренажор, чрез интерактивни методи да се обучават всички хандбалисти в България. „В стария модел знаещият предава своите умения и знания на обучаващия се, който ги възприема“, каза Върбанов. Според него обаче дадена задача се автоматизира едва след около 1000 изпълнения. Действайки по този модел състезателите се усъвършенстват приблизително на 25-годишна възраст. Идеята е това да става в по-ранна възраст – на 18-19 години.

Преподавателят не случайно избрал да проведе изследването си в Хасково. Той не скри, че хасковските хандбалисти винаги са били водещи в страната, благодарение на специалисти като доайена Вълчо Даскалов и Пенка Христова.

Въпреки това хандбалът в България страда от липса на всякаква популярност. „Ние дори не присъстваме в новинарските емисии“, възмущава се преподавателят. „Това са тежки условия за работа“, заключи Върбанов.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини