От х:

Днес в x:

Бежанците в Харманли без ток, палят огън край фургоните

Бежанците от временния лагер в Харманли нямат ток и палят огън между фургоните, за да се стоплят. Институциите бяха категорични, че контейнерите, в които са настанени вече 350 души, са захранени с електричество. Оказа се, че те лъжат.

Генераторът, с който разполага лагера, може да захрани само един фургон. В него се топли водата за храната и къпането на бебетата.

Проблемът със елзахранването ще се реши едва когато се прехвърли собствеността на терена от Министерството на отбраната към Агенцията за бежанците, която е към МС. Решението зависи от правителството.

Тогава и EVN ще може да изгради трафопост вътре в лагера. В момента дружеството подава ток само до границата на имота. За разпределянето вътре в него отговаря собственикът, потвърдиха от пресслужбата на дружеството.

Заради липсата на топла вода и нормални температури във фургоните някои от бежанците отказват въобще да влязат в тях.

Искам статут, за да изляза час по-скоро от тук. Условията са нечовешки. Мислехме, че като пристигнем в България, идваме в европейска държава, но отношението към нас е нечовешко“, обяснява травматологът от Сирия д-р Мухамед Алкасо. Той е във временния бежански лагер в Харманли от 4 дни и единственото му настояване е да

получи статут, за да се установи в нормални битови условия.

Хората от бежанския център разказаха, че вече имат предложения от български адвокати срещу сумата от 1500 евро документите им да бъдат придвижени по-бързо.

В бежанския център в Харманли вече са настанени 350 чужденци.

До утре се очаква капацитетът на лагера от 450 места да бъде изпълнен и центърът да затвори врати за прием на нови попълнения.

Бежанците в Харманли получават още с идването си пакет суха храна за пет дни. Фирми обаче даряват и топла храна. Днес чорбата беше осигурена от хасковската фирма „Аква 3“

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини