От х:

Днес в x:

Ивайловградски баби учат французойки и гъркини как се готви кешкек

Как се готви кешкек, без какво не може, за да е вкусен рачела от тиква и каква е тънкостта при чевермето. На тези и други кулинарни майстории пъргавите баба от Ивайловградско ще учат французойки и гъркини по време на втория фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти “Кулинарното наследство на Тракия”.

„Вкусната“ надпревара в крайграничния град ще се проведе на 6 и 7 септември. Освен традиционни тракийски ястия от България и Гърция, на кулинарният форум ще бъдат представени и вкусотии от побратимения на Ивайловград френски град Лонго. Гостите от страната на шансона са се заканили да накарат всички да се влюбят в изтънчения аромат и вкус на френската кухня.

Гръцкият щанд ще бъде отрупан с най-доброто от традиционните домашни тестени изделия. Съседите от юг ще демонстрират майсторлък в приготвянето на гръцки банички пред очите на всички. Гръцка майсторка на приложни изкуства пък ще украси шатрата с ръкоделията си.

Организатори на събитието са Народно читалище “Пробуда 1914” Ивайловград и Община Ивайловград, с подкрепата на платформа „Агора”. В първия ден на фестивалната програма феновете на екологичното хранене могат да се запознаят с новостите около биологичното производство в района на Източните Родопи на организирания по темата семинар. Следват дегустация на ивайловградско вино и местни продукти, спектакълът “Песни за младо вино” и изпълнения на местни и гостуващи музиканти.

Вторият ден ще предостави възможност на посетителите да заситят погледа и стомаха си с вкусните деликатеси, надничащи от всеки щанд. Гостите ще имат възможност да се превърнат в майстори за един ден като се включат в приложни и готварски ателиета, организирани специално за случая.

Кой ще бъде кулинарният повелител на Тракия  ще стане ясно на 7 септември на специална церемония.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини