От х:

Днес в x:

Разпродават калпавата дървесина от Минерални бани

Общинския съвет на Минерални бани даде зелена светлина за разпродажбата на дървесина от калпавите дървета, които бяха орязани на територията й по препоръка на специалистите.

Трион за растенията се наложи след като в началото на април еколози сигнализираха, че са необходими спешни мерки за спасението на боровите насаждения в Южна България. За причина беше обявено, че боровете масово съхнат заради неподходящата надморската височина, но също и от продължителните суши и високи температури, които са довели до последващи заболявания по дърветата. За да бъдат спасени останалите малко насаждения от Лесоспасителната станция-Пловдив препоръчаха сеч на всички изсъхнали.

След санитарни сечи на 100% в засегнатите територии, общината предлага продажни цени по отделните категории дървесина. Така например едрата дървесина ще се продава за 41 лв., средната за 26 и дребната ще струва 12,50 лв.на плътен куб.м. Цената за дървата пък ще е 16 лв. на плътен кубичен метър, става ясно от решението на общинския съвет.
Съветниците определиха и обема на дървесината за огрев по ценоразпис от горските територии, които са общинска собственост. Така 1 куб.м. дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон ще струва на жителите на община Минерални бани 37 лв. с ДДС.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини