От х:

Днес в x:

Студентски късмет трасира пътя към Алма Матер

Масата за записване в СУ бе атакувана от десетки кандидати

Ренесанс към софийският университет СУ „Климент Охридски“ отчитат от провеждащата се кандидат-студентската борса в хасковското читалище „Заря“. Тук се приемаха документите на местните мераклии за висше. За разлика от предходни години сега основният поток кандидати, се ориентира именно към Алма Матер. Особено към специалностите, в които се влиза в История. Всеки втори подаваше документи за „Право“. Оптимизмът на Юлия Ангелова например бе подплатен с много добрите оценки изкарани на приемните изпити-5.13 по История и 4.38 по БЕЛ. Като се има в предвид, че близо половината от кандидатстващите в Алма Матер бяха изкарали двойки по български език, надеждите и бяха съвсем основателни. 

Великолепните оценки по история изкарани от мнозинството кандидати лесно се обясняваха пък се обясняват с уникалния късмет, който имаха тази година кандидатите на Софийския. Два пъти поред на приемните изпити/предварителен и редовен/ се падна една и съща тема – Асеневци. Децата пък избират по-добрата оценка с която да кандидатстват. Родители и ученици оживено коментираха, че такова съвпадение нямало отдавна. От произволно запитани 4 кандидатки, нито една нямаше по-малко от 5 по история. 

Сериозен наплив имаше и към Тракийският университет в Стара Загора. Към града на липите се бяха насочили и такива които искаха да усвояват ветеринарната или хуманната медицина. Освен нарасналият престиж на старозагорските университети, плюс за кандидатите и техните родители бе и близкото разстояние. 60-тината километра позволяват на отрочетата да се връщат по-често при затъжените мама и тати без да се охарчват с много пари. 

Голяма част от бъдещите „академици“ бяха придружени именно от родата. Всички заедно дишаха като риба на сухо в сауната в която се превърна фоайето на читалището. На фона на чудовищната жега, в помещението имаше поне 150 души и никакъв вентилатор, да не говорим климатик. Висшето обаче иска жертви и мераклиите за него търпеливо изчакваха да им дойде реда без да припадат или проявяват излишни нерви. А бе поне 40 градуса.

Борсата продължава до 4-ти юли, но всеки ВУЗ има свои срокове, предупредиха от хасковският Център за кандидат-студентска подготовка и информация. Така например приемът на документи за Тракийския приключва на 28-ми юни, което донякъде обяснява и големия наплив към него. 

От началото на кампанията в събота до сега, над 400 хасковски деца са подали документи за 35 ВУЗ-а и колежи от цялата страна.

Г.Христов

Втората най-многобройна опашка бе за Тракийския
Амбициите на кандидатите се простираха към най-престижните специалности
Най-големи късметлии бяха кандидатствалите с история

Родители зорко следяха как върви записването
В някои случаи със задачата се бяха заели директно мамите
Във фоайето по обед имаше над 100 души
Някои умаляха, но стоически издържаха на жегата и чакането
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини