От х:

Днес в x:

Съдът отмени незаконна заповед на кмета

Хасковският административен съд отмени незаконна заповед на кмета Георги Иванов, с която той забраняваше ползването на касата на ЕСКОМ на бул. „Раковски“. Заповедта на градоначалника е от 1 април тази година. Аргументите за забраната са, че помещението се ползва като „офис-каса“, докато  разрешението за ползване на обекта е за „магазин за промишлени стоки“.

Със същия аргумент е забранено ползването и на друго помещение на ЕСКОМ извън централния офис – на ул. „Македония“. Тази заповед също е обжалвана, чака се решение.

В жалбата на фирмата се посочва, че обектът на бул. „Раковски“ се ползва по предназначение като търговски обект.

Съдът разглежда детайлно разпоредбите на Закона за устройство на територията. В приложенията към него има специален класификатор, в който изчерпателно са изброени различните видове обекти. В този класификатор обект „офис-каса“ не съществува.

Съдът стига до заключението, че предназначението на помещението не е променяно и то продължава да се използва като търговски обект. Ето защо съдия Петя Желева счита, че оспорената заповед е издадена в противоречие със закона и следва да бъде отменена. Освен отмяната на кметската заповед съдът осъжда община Хасково да заплати на ЕСКОМ сумата от 450 лева за направени по делото разноски.

Решението на хасковския административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Целият му текст можете да прочетете тук.

Поради стремежа към уеднаквяване на практиката на съда по еднакви казуси се очаква другото дело за касата на ул. "Македония" да приключи по същия начин, тъй като основанията в заповедта за забраната са същите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини