От х:

Днес в x:

Курс произвежда лицензирани гурбетчии

Момчетата и момичетата не крият намеренията си за чужбина

Курсът за воден спасител подгони шофьорския ценоразпис показва бегла съпоставка с цените за придобиване на ценните китапи. В Хасково добиването на книжка с категория Б върви между 300 и 400 лв/ с единични изключения/, а този за воден спасител поскъпна на 312 лв. Цената е при условие, че се държат заедно и двете категории - басейнов и морски спасител. Иначе само за морски струва внушителните 254 лв и 20 ст. уведомяват от единственият упълномощен да провежда курсове орган- БЧК. Този понеделник започва приемният изпит за “Воден спасител на открити водни площи и море” . Изпитът заедно с обучението ще се извършва на обичайното място-басейна на комплекс „Фантазия“. 

„Поскъпнаха солидно от тая година. Горе решиха да ги разделят“ коментира цената на курсовете водещият ги Димчо Димов. Той предложил на записаните при него момчета и момичета да карат накуп и двата курса, защото така излиза по-евтино, а пък ще имат право да работят и на двете места-в басейни и по морското крайбрежие. Защото както се оказва, дори да имаш китап за далеч по-сложното морско спасяване, той НЕ Е ВАЛИДЕН за басейн. 

Все едно да имаш категория „С“ , но да нямаш право да управляваш лека кола, коментираха шокирани кандидати. 

Срещу увеличената цена, родните спасители получават обичайната оферта за нашето Черноморие и аква паркове - 600 лв заплата и осигурени храна и спане. На някои места им предлагат дори и почивен ден. Един. 

Затова повечето от получилите ценния сертификат бягат светкавично в чужбина. Където наличието на документа им гарантира незабавна работа. Единственото условие пред вече лицензираните гурбетчии, е да са на разположение на чуждестранните си работодатели в края на май. Тазгодишният випуск ще пропусне този срок, но от следващата година чужбина ги чака.

Г.Христов

Там водните спасители се плащат добре
Курсовете държат дори и непълнолетни, като трите момичета, които завършиха през 2011 г
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    да бе да
    0 0
    11:23, 9 юни 2013
    Горния коментар е от мен,но излезна с друго име.
    • Nq
      nqkaf si tam
      3 0
      14:46, 9 юни 2013
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно или нецензурно съдържание!
Последни новини