От х:

Днес в x:

Учители бленуват за финландско образование у нас

Бленуващи учители слушат за финландския модел

Родни учители се прехласнаха по финландското образование на национална кръгла маса днес и утре в Хасково. Моделът на Суоми твърде напомня соц идеала, че и отгоре - държавата плаща за всичко, включително и транспорта и не се бърка на педагозите. В местните училища има пълна автономност, подчертаха запознали се отблизо с финладското училище. А именно - паралелките са с неограничен брой деца, педагогическия подход и преподаване е по избор на учителя. 

За всички, които не владеят особено добре сложния скандинавски говор е предвидена 1 подготвителна година/пак платена от държавата/ за да влезнат в час с официалните езици финландски и шведски. Здравият смисъл на образованието в северната държава обаче се накърнява леко от задължителното учене на майчин език. Финландците смятат, може би с основание, че говорещият правилно родния си език, развива мисълта си и става по-добър ученик. Суоми обаче си нямат работа с българските роми. 

Двудневната кръгла маса е по проект „Граждани – обединени в Европа” и се изпълнява от РИО – гр. Хасково. Темата на кръглата маса е „Приложим ли е финландският модел на гражданско образование в българските училища”. 

Участват експерти по обществени науки и гражданско образование в регионални инспекторати от Бургас, Пловдив, Кърджали, Враца и Добрич, както и директори на училища и учители от Хасковска област, проф. Румен Вълчев от Бургаски свободен университет.

Г.Христов

Масата се водеше от началникът на РИО- Хасково Иван Панайотов и експертът Весела Павлитова/с микрофона/
Участваха учители и експерти от 6 области
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини