От х:

Днес в x:

17 се явиха на изпит за спасители, сред тях са жена на 52 г. и мъж на 63 г.

    17 души се явиха на изпит за спасители на басейн. Инициативата е традиционна и се организира от БЧК – Хасково. Тази година за първи път изпитът се проведе на закрито – в Закрития плувен комплекс край улица „Панорама“ в Хасково.

    Повечето от курсистите са от Хасково, но имаше един от Димитровград и един от Първомай. Преобладаващата част бяха младежи на по 18 години, но имаше и три представителки на нежния пол. Сред тях имаше и двама зрели, които покриха нормативите.

    Едната бе 52-годишната Миглена Политова от Хасково. Завършила е Спортното училище в Хасково със специалност тенис на корт. Тя е фризьор, но каза, че през годините се е занимавала с различни спортове – Тай чи, Цигун, Кунгфу и видимо има атлетична фигура. Сподели, че доскоро не е можела да плува. Записала се в курса с идеята да се научи, но и възнамерява да работи като спасител на басейн или на море.

    „Всички казват, че когато човек остарява, го застигат болестите. Исках да опровергая това твърдение и да докажа, че човек може и да се подмладява с възрастта“, каза Миглена.

    Другият сред кандидатите беше 63-годишният Димитър Василев от Димитровград. Мъжът каза, че се занимава с търговия, но идеята му била още това лято да работи като спасител на Черно море в Слънчев бряг. Сподели, че плуването му е хоби. Поясни, че курсът му е спомогнал за усъвършенстване – издръжливост, стил, кондиция и работа в екип, които са необходими за един спасител.

    „Това е отговорна професия, която трябва да се работи с любов и човек да дава от себе си. Включително понякога се случва спасителят да дава и живот“, коментира Димитър.

    Всеки от кандидатите трябваше да покрие определен норматив – 50 метра плуване свободен стил за време под 50 секунди, извличане на удавник от 25 метра разстояние за 1 минута и 20 секунди, 20 метра плуване под вода без време.

    Само един от явилите се днес не успя да премине практическия изпит, каза Силвия Лефтерова – специалист във Водноспасителната служба към Областния съвет на БЧК – Хасково. Той ще трябва да се яви на поправка на 19 април, заедно с още двама курсисти, които са болни и не са успели да се явят днес. По-късно през деня предстои и теоретичен изпит и оказване на първа долекарска помощ.

    Изпитът в Хасково се проведе под наблюдението на шефа на дирекция „Водноспасителна служба“ в Националния съвет на БЧК Антон Налбантов, който бе председател на комисията и под наставленията на инструктора Димчо Димов. Сред най-добре представителите се на изпита бе Елица, която е ученичка в 11 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

    Желаещите да станат спасители на море ще трябва да преминат надграждащ курс и отново да преминат изпити. Цените тази година са без промяна – курсът за басейн е 348 лева, а надграждащият за море е 180 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини