От х:

Днес в x:

Ромска сеч в защитена местност, никой нищо не може да направи

Дървар изнася отсечен ствол /сн. любител/

На поголовна сеч е подложена защитена местност „Дефилето“ в района на гребната база до комплекс „Приказките“ алармират наши читатели от Харманли. Точно през мястото минава Еко пътека организирана още при обявяване на мястото за защитено по националния план „Натура 2000“. Районът е любим за разходки на харманлийци, които обаче от години виждат как се обезлесява от набезите на ромското малцинство. Само за минаване по пътеката в събота, читателката ни Галя Братанова е забелязала десетки новоотсечени дървета и дори е успяла да снима „дървар“ метнал на рамо отсечен ствол. „Даже не се и крият смятат се за безнаказани“ смятат харманлийци и добавят, че сечта става „неистова“ всяка зима.

Оказва се, че ромите са наистина почти безнаказани. Ако ги хванат подлежат на огромни глоби, които на практика са несъбираеми. Така например държавната РИОСВ може да ги глоби с акт от 200 до 2000 лв. Екоинспекторите обаче така и не са хванали нарушиител на местопрестъплението, признаха от там. Залавянето на място наистина е трудна работа, защото цялата местност е от 12 хил дка. Само 200 от тях са държавни. Общината пък е пропищяла от набезите. „Само за тази зима сме конфискували над 90 брадви“ каза началникът на отдел „Екология“ в община Харманли Даниела Борисова. Тя заяви че мястото се охранява ежедневно от общинска охрана и периодично от хората на общинска „Горска компания“, която се грижи за горския фонд в Харманли. Общинарите дори са искали помощ от полицията. По думите на г-жа Борисова има наложени много актове, но колко от тях са събрани не стана ясно. От харманлийската „Екология“ обаче изненадаха, като обявиха че „Дефилето“ е предимно държавна собственост, въпреки че държавното лесничейство твърди точно обратното.

Що се отнася до държавните РИОСВ те обясниха, че ще извършат нова проверка по сигнала. Нарушители едва ли ще открият, но ако се констатира, че сечта продължава с неотслабваща сила въпреки издадените предписания, ще наложат актове на собственика на горите-общинската „Горска компания“ или /любопитно/ на държавното лесничейство.

Г.Христов

Това е ежедневна гледка, твърдят харманлийци
Има много свидетелства за прясна сеч
Всичко това на метри от Екопътеката през защитената местност
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини