От х:

Днес в x:

5 °C

В чумния район: Кокошките умирали от седмици, хората криели

Бай Вели показва курникът, където преди заразата гледал 19 кокошки и един петел

„Гътваха се “ ! Това бе изненадващият отговор на въпроса какво се случваше с кокошките в обявеното за чумно село Звиница, преди вчера да започне масовото избиване на всички пернати в кърджалийското село. Вчера селяните през сълзи обясняваха, че напразно им избиват кокошчиците, някои били малко „замаени“ ама щели да се оправят. Днес обаче се оказа, че проблема бил от поне седмица.

„Първо правеха така, после така и накрая се гътваха“ образно показа стопанин, докато имитираше клатенето на болните кокошки. На Мехмед Юсеин изрели 18 ярки и един петел. Останали само 5 кокошки и още един петел. Вчера те бяха умъртвени, като превантивна мярка срещу разпространението на особено опасната за птиците Нюкясълска чума. 9 хасковски села бяха поставени под наблюдение, в 4 села в хасковско и кърджалийско бе проведена масова ваксинация на пернати. Болестта се брои са едно от най-тежките икономически бедствия в селските стопанства. Птиците се заразяват на 100 % и измират в рамките на 3 дни. 

В Звиница измирали поне от седмица, преди на 21-ви януари местният ветеринар да алармира контролните органи. За 24 часа ветеринарите от Агенцията по храните изтрепали 1263 пернати, най-вече кокошки и няколко пуйки. Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов дойде на крака при селяните за да им обещае държавно обезщетение за утрепаните животни. Включително и за умрелите преди. Найденов заяви, че са заделени 10-15 хиляди лева, но първо животните трябвало да бъдат оценени от лицензирани лица. После ще бъдат платени по съществуващите пазарни цени. Местните веднага изчислиха, че в Кърджали кокошките вървят по 10 лв бройката, а петелите по 15. И като сметнаха бройката избити птици към отпуснатите пари, заключиха: „тамън“. Не че сумата се считаше за достатъчна. Вели Маарем Али изчисли, че за 19-те му избити носачки трябва да получи 190 лв. „За кво по-напред? Едно яйце на магазина е 40 стотинки“ вайкаше се човекът. В селото се мълвеше че заразата била дошла откъм реката и била донесена от хора. Версията че чумата дошла с прелетна птица бе квалифицирана като „Вятър!“ След изтребването на кокошките им, утешението на селяните от Звиница са кравите. „Дано да не им открият шап“ с черен хумор, продумваха хората. Които се възползваха от първото присъствие на министър в селото за да го отрупат с въпроси от селското битие. Министър Найденов бая се озори на някои от тях. Като например на въпросите на колоритния бай Илия Чавдаров: „Г-н министър може ли да оправяте гладен жена си? Защо тогава се плаща субсидия на глава овца, а за коча няма нищо? Той гладен ли да стои и как да ***** овцата?“ Найденов обясни в характерния за правителството стил-предишното правителство не било договорило субсидия за кочовете, а само за овцете. Вероятно не им се занимавало. В следващия програмен период, държавата щяла да се погрижи това да се промени.

Г.Христов

Довчера Звиница твърдеше че кокошките били добре, преди да започне избиването им от ветераните. Днес си признаха че боледували отдавна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини