От х:

Днес в x:

Комитет: Белене е най-голямата измама на българския посткомунизъм

Комитетът (отляво надясно): Красен Станчев, Иван Иванов, Йордан Нихризов, Огнян Минчев

„Белене“ е най-голямата измама на българския посткомунизъм. Като заместник-председател на комисията за „Белене“ се нагледах на документи, от които ми се изправи косата. Никога не съм си представял, че група хора може с такава наглост да посегне на парите на българите“. Това заяви днес в Хасково депутатът Иван Иванов, председател на инициативния комитет „Не на измамата „Белене“, Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика, Йордан Нихризов, председател на БСДП, социологът Огнян Минчев.

По отношение на цената на АЕЦ „Белене“, по която се водят най-люти спорове, Красен Станчев огласи няколко числа – от 9.7 млрд. до 10.3 млрд. евро - прогнози на RWE, а според HSBС – 11.94 млрд. до 13.98 млрд. евро.

Активистите „Анти Белене“ потвърдиха, че и към момента АЕЦ „Козлодуй“ изнася ток на цена, по-ниска от тази за българите. „Причината е, че такива са нивата на световния пазар. Няма кой да плати повече“, обясни Станчев. По думите му големите лъжи на БСП са, че след години България ще изпитва недостиг на електричество и трябва да купува отвън.

„Нищо подобно. През годините на най-дългия период на икономически растеж – 1998-2008 година потреблението на електричество се е увеличило с нула процента. И това се дължи на подмяната на старите съветски технологии в редица отрасли, които бяха изключително енергоемки. А тенденцията е потреблението на ток в световен мащаб да намалява – и заради въвеждането на енергийна ефективност, и заради новите технологии. Подмяната на старите електрически крушки с енергоспестяващи доведе до 7-процентен спад в потреблението на електроенергия. А ще има и други нови технологии“, допълни Станчев.

„Срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ изтича съответно през 2017-а и 2019-а година. В ход е обаче процедура по удължаване на срока за експлоатация на реакторите с 20 години. Това ще струва около 300 млн. евро. В резултат ще разполагаме с капацитет от 50 теравата годишно, при потребление в страната към днешна дата от 31 теравата годишно. Така че приказките за недостиг на електричество са чиста спекулация Пак ще имаме излишък и пак ще се чудим на кого да го продаваме“, допълни Иван Иванов.

По думите му досега България е похарчила вече 1.8 млрд. лв. за площадката на АЕЦ „Белене“. „Да продължаваме да наливаме пари там означава, че ще пълним джобовете на енергийната мафия в лицето на Р. Овч. и Б. Манч.“, включи се и Огнян Минчев. Той каза още, че във всички досегашни прогнози за цената на „Белене“ е пропуснат един много важен за България показател – корупцията. „Колко смятат да отмъкнат Р. Овч. и Б. Манч., едва ли някой може да каже. Но ще става дума за милиони, десетки и стотици милиони. Ето, това е техният интерес от централата, защото България няма никаква нужда от нея“, допълни Минчев.

„Руският ядрен експерт проф. Нигматулин дори заяви, че и Русия ще загуби от този проект, защото ако след години централата се окаже неефективна и губеща, това ще влоши отношенията между двете страни. Проф. Нигматулин е бил заместник-министър в пет поредни правителства на Русия“, обясни още Иван Иванов.

Според Красен Станчев ако се приеме една оптимистична база за цената на „Белене“ - 7.8 млрд., това ще точно толкова, колкото бе наследеният от Тодор Живков външен дълг. И ще се изплаща също толкова дълго време. По 3800 лева на човек в България, пресметнали от комитета.

За работните места, които ще се открият заради новата централа - 60 000, Йордан Нихризов пък опонира, че според проекта в АЕЦ „Белене“ ще работят 960 души. В строителството й пък е предвидено да са заети 3700 души, от които 2000 ще са руски специалисти. „Къде видяха тези 60 000 души, не знам“, допълни Нихризов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини