От х:

Днес в x:

4 °C

Комитет: Белене е най-голямата измама на българския посткомунизъм

Комитетът (отляво надясно): Красен Станчев, Иван Иванов, Йордан Нихризов, Огнян Минчев

„Белене“ е най-голямата измама на българския посткомунизъм. Като заместник-председател на комисията за „Белене“ се нагледах на документи, от които ми се изправи косата. Никога не съм си представял, че група хора може с такава наглост да посегне на парите на българите“. Това заяви днес в Хасково депутатът Иван Иванов, председател на инициативния комитет „Не на измамата „Белене“, Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика, Йордан Нихризов, председател на БСДП, социологът Огнян Минчев.

По отношение на цената на АЕЦ „Белене“, по която се водят най-люти спорове, Красен Станчев огласи няколко числа – от 9.7 млрд. до 10.3 млрд. евро - прогнози на RWE, а според HSBС – 11.94 млрд. до 13.98 млрд. евро.

Активистите „Анти Белене“ потвърдиха, че и към момента АЕЦ „Козлодуй“ изнася ток на цена, по-ниска от тази за българите. „Причината е, че такива са нивата на световния пазар. Няма кой да плати повече“, обясни Станчев. По думите му големите лъжи на БСП са, че след години България ще изпитва недостиг на електричество и трябва да купува отвън.

„Нищо подобно. През годините на най-дългия период на икономически растеж – 1998-2008 година потреблението на електричество се е увеличило с нула процента. И това се дължи на подмяната на старите съветски технологии в редица отрасли, които бяха изключително енергоемки. А тенденцията е потреблението на ток в световен мащаб да намалява – и заради въвеждането на енергийна ефективност, и заради новите технологии. Подмяната на старите електрически крушки с енергоспестяващи доведе до 7-процентен спад в потреблението на електроенергия. А ще има и други нови технологии“, допълни Станчев.

„Срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ изтича съответно през 2017-а и 2019-а година. В ход е обаче процедура по удължаване на срока за експлоатация на реакторите с 20 години. Това ще струва около 300 млн. евро. В резултат ще разполагаме с капацитет от 50 теравата годишно, при потребление в страната към днешна дата от 31 теравата годишно. Така че приказките за недостиг на електричество са чиста спекулация Пак ще имаме излишък и пак ще се чудим на кого да го продаваме“, допълни Иван Иванов.

По думите му досега България е похарчила вече 1.8 млрд. лв. за площадката на АЕЦ „Белене“. „Да продължаваме да наливаме пари там означава, че ще пълним джобовете на енергийната мафия в лицето на Р. Овч. и Б. Манч.“, включи се и Огнян Минчев. Той каза още, че във всички досегашни прогнози за цената на „Белене“ е пропуснат един много важен за България показател – корупцията. „Колко смятат да отмъкнат Р. Овч. и Б. Манч., едва ли някой може да каже. Но ще става дума за милиони, десетки и стотици милиони. Ето, това е техният интерес от централата, защото България няма никаква нужда от нея“, допълни Минчев.

„Руският ядрен експерт проф. Нигматулин дори заяви, че и Русия ще загуби от този проект, защото ако след години централата се окаже неефективна и губеща, това ще влоши отношенията между двете страни. Проф. Нигматулин е бил заместник-министър в пет поредни правителства на Русия“, обясни още Иван Иванов.

Според Красен Станчев ако се приеме една оптимистична база за цената на „Белене“ - 7.8 млрд., това ще точно толкова, колкото бе наследеният от Тодор Живков външен дълг. И ще се изплаща също толкова дълго време. По 3800 лева на човек в България, пресметнали от комитета.

За работните места, които ще се открият заради новата централа - 60 000, Йордан Нихризов пък опонира, че според проекта в АЕЦ „Белене“ ще работят 960 души. В строителството й пък е предвидено да са заети 3700 души, от които 2000 ще са руски специалисти. „Къде видяха тези 60 000 души, не знам“, допълни Нихризов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини