От х:

Днес в x:

Общината ще съди армията за имотите в Хасково

На 8 януари започна разчистването на бившите казарми, но там може и да няма Мемориал на 10 Родопски полк, ако за имота се поведе съдебна битка

Община Хасково ще заведе съдебни дела срещу министерството на отбраната за всички имоти на територията на града и общината. Съгласие за това иска от Общинския съвет шефът му Иван Иванов в докладна записка. Тя ще се разглежда и гласува на 1 февруари, за когато е насрочена следващата сесия.

Според мотивировката в докладната записка градската управа е започнала да дарява терени на министерството на войната още от 1898 година. Актовете за даренията са били открити в архивите на общината. Според документите парцелите са се дарявали винаги под условие - „ако войската (полка) се вдигне от града, терените да се върнат на градския съвет“.

„Към настоящия момент на територията на града има три недействащи поделения. В тях няма войници, а състоянието на сградите е окаяно. Министерството на отбраната няма ясна визия за тяхното предназначение и управление“, пише още в докладната (само преди няколко седмици започна разчистването на терена зад Военния клуб и превръщането му в Мемориален парк на 10 Родопски полк – б.р.).

“Въпреки изминалия голям период от време смятам, че община Хасково има своя шанс при завеждане на съдебни дела да докаже отпадналото основание за дарението, да претендира и да докаже собствеността си върху тези имоти“, пише още в мотивите си Иван Иванов, който е юрист.

Той предлага на Общинския съвет да даде съгласие за завеждане на съдебни дела срещу министерството на отбраната и да упълномощи кмета да предприеме необходимите действия в тази връзка.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини