От х:

Днес в x:

Две трети си харесват Хасково, икономиката с оценка 3.56

Две трети от жителите на Хасково си харесват града. 66 на сто от анкетираните 400 граждани над 18 години са го определили като добро място за живеене. Това показват резултатите от представително проучване, проведено от агенция „Естат“ по поръчка на гражданско движение „Днес“. Данните от анкетата бяха представени днес от шефката на Движението Анелия Цокова и представители на Агенцията – Иво Желев и Гергана Томова.

Интересното е, че високата оценка за града се дава от възрастните, хората със средно или полувисше образование, пенсионерите и хората с доходи до 300 лева. Най-критични в отговора на този въпрос са били висшистите, хората на ръководни длъжности, тези на средна възраст и безработните.

15 на сто от анкетираните са заявили желание да напуснат града.

При оценката на икономическото състояние на Хасково запитаните са поставили средна оценка 3.56. Тя е съпоставима с оценката на Шумен, Разград, Монтана. Лидер в оценката за икономическото състояние на града е Бургас - 4.17.

„Резултатът в Хасково, относително висок, донякъде ни изненада, предвид високите местни данъци, голямата безработица, слабото усвояване на европейски фондове и някои други обективни фактори“, обясниха социолозите.

Съвсем обяснимо обаче хората поставят като първи в списъка с проблемите на Хасково икономиката (46%). Спешните за решаване проблеми според хората са безработицата, ниските заплати, ниският стандарт, здравеопазването, лошата администрация.

„Отличителното в Хасково е поставянето на лошата администрация в Топ-5 на проблемите. В други градове този проблем е на значително по-задна позиция“, обясниха от „Естат“.

Висока оценка са дали анкетираните за кмета Георги Иванов. Оценката за работата му е 4.56. Най-ниско са оценени управниците на Търговище – 3.92 и Ямбол – 3.96. Резултат 4.20 събира кметът на Варна, на Добрич – 4.58, на Монтана – 4.68, на Пазарджик – 4.96. Лидер в одобрението на населението е градоначалникът на Бургас, получил средна оценка 5.28.

Освен интервюираните по телефона 400 пълнолетни хасковци, социолозите са анализирали и 4 местни медии - „Хасковска Марица“, Haskovo.net, “Новинар юг“ и Haskоvo.dnes. Според проучването на медиите най-голям дял имат публикациите с информационна насоченост. „Сериозните“ теми имат 90 процента дял, докато развлекателните са едва 10%, показва прочуването.

Сред въпросите прави впечатление този за участието в местните избори през 2011 година. На въпрос: „Гласувахте ли през 2011-а на местния вот?“, 89.5 на сто от анкетираните отговарят с „да“, което е доста далеч от истината.

Проучването на „Естат“ в община Хасково е било поръчано от гражданско движение „Днес“, а финансирането е по европейска програма.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини