От х:

Днес в x:

Модел повежда баскетболния Хасково наесен

Станислава Станкова

Националната състезателка и фотомодел Станислава Станкова ще бъде лидерът на женският баскетболен тим на Хасково, който ще стартира в А баскетболна група на България през октомври. Самият тим почва тренировки от началото на септември. Станкова е една от 7-те вече подписали договори състезателки, сред които бият на очи две американки Сюзън Лестър и Тония Герти. Лестър е играч от WBA женският еквивалент на НБА в САЩ, а Герти е колежанка. 

До тях ще бъдат българските националки Антония Загорова и Зорница Найденова. Заедно със Станкова досега те са били в Славия. И трите са на 22 години. В състава ще е и центърът от Левски Диляна Шумарова плюс Ивон Тодорова от НСА. Още поне 5 момичета са необходими за пълното окомплектоване на отбора. Няма други изисквания за участие освен депозит във федерацията. Той е в размер на 6 хиляди лева, които не са проблем, каза един от инициаторите на революционната за Хасково идея Станислав Станков. Станков, познат още като Шошо, е бивш национал, гард на ЦСКА и съотборник на настоящия замминистър на спорта Иван Ценов. Кълне се, че няма да има проблем със състезателите, понеже почти никъде не се плащат редовно заплати в клубовете и баскетболистките са готови веднага да сменят фланелката. Парите които взимат в Хасково може да не са много, но ще са редовни обеща Станков. 

„Едва ли на първо време ще можем да се преборим с Дунав Русе/шампионите/ и Лукойл/вицешампионите/ но място в тройката ни е напълно по възможностите“ начерта стратегията Шошо. А веднъж успеем ли да влезем в евротурнирите, разходите ще се върнат двойно. 

Освен за бъдещето на идеята, Станков сподели любопитни неща и за миналото и. Според него първото споменаване за баскетболен отбор на Хасково дошло от....Красен Ангелов/Слона/. Заклетият футболист бил отчаян от трудностите и скъпотията в неговия спорт и предложил на Станков да помисли за баскетбола. На Шошо толкова му трябвало. Идеята прегърнали кметът Георги Иванов и бившия съотборник на Станков, хирурга Георги Гелов. Общината вече отпусна помощ от 70 хиляди лева. Останалите солидарно търсят пари от бизнеса. Имали вече обещаващи разговори.

Изненадващо, най-големия проблем са треньорите. Трябват поне 5-ма - за двете девически формации/вероятно до 12 и 14 години/ плюс старши за женската формация. Там помощник ще бъде съпругата на Шошо, Елена Станкова. 

Отборът на Хасково ще бъде в изконните си червено-бели цветове. 

За последно, женски баскетболен тим на Хасково в А група е имало преди 30 години.

Г.Христов

 

В акция с екипа на България
Като модел
Сюзън Лестър е симпатяга
Герти е страховита с топка в ръце
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини