От х:

Днес в x:

Върнаха главата на римски ветеран от времето на цезарите

Шефът на РИМ Валентин Димитров показва върнатата глава

Мраморна глава, вероятно част от скулптура или бюст, датирана от късната античност е била върната безвъзмездно на Регионалния исторически музей в Хасково от Национална агенция Приходи. Данъчните съхраняват предмети на културата и изкуството, които са били конфискувани от иманяри. След като минат делата срещу тях и влязат в сила присъди или съдебни споразумения, историческите ценности се връщат на музеите по места. За последната година, НАП са върнали 6 399 археологически находки. За Хасково е само една - главата.

Тя е изработена от дребнозърнест мрамор и представлява одухотворено изображение на мъж на средна възраст с характерните белези на древните римляни - прав нос, високо чело и къдрави коси. Била е открита преди 4 години в района на Свиленград, където през античноста се е намирала важната във военно-стратегическо и икономическо отношение римска крепост Бурденис. Районът гъмжи от римска пластика, вероятно има и още по-ценни находки, предполагат от хасковския исторически музей.

Антиката е с датировка от 2-4 век след новата ера. Това е времето на римската империя след най-големия и разцвет при император Траян 98-117 г след.н.е. до началото на нейния упадък 200 години по-късно. През този период в империята действа правилото, че всеки млад мъж от провинциите подлежи на задължителна 20 годишна военна служба, през което време няма право да бъде оземляван и респективно - не създава семейство. Ако оцелее през тези 20 години, ветеранът е възмездяван от императора с парцел земя и статута на пълноправен римски гражданин. За римските граждани се е смятало, че посегателството срещу един, е посегателство срещу цял Рим и при наличие на такова, са падали много глави. Практиката е била уволняваните ветерани да се заселват по родните си места или по местата на военната си служба - в случая крепостта Бурденис. 

Конфискувана антика се оценява на 8 000 лева. Най-скъпо от върнатите вещи, археолозите са оценили изящна мраморна статуя на жена. Тя е била предоставена на НИМ. Изцяло запазени статуи от този вид до момента в български музеи са само три. Поради изключителната си рядкост тя е оценена от археолозите на 300 000 лв.

Други интересни антики, също предоставени на НИМ са три солници във формата на статуетки, изработени от сребро и позлатени. До сега в научно обращение има само около 10 такива, което обяснява и високата оценка, дадена им експертите – общо 990 000 лева.

Г.Христов

Скулптурата е характерен образец на късноантичното римско изкуство
Статуята за 900 хил лв
Солница 1
Солница 2
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини