От х:

Днес в x:

Дават минимум по 50 бона на училища и градини с ромчета

Училищата с малцинства могат да кандидатстват за допълнителни пари

Минимум по 50 хиляди лева за подобряване на материално техническата си база могат да усвоят училища и детски градини от областта, които имат поне по 30 % деца от малцинствата. Парите се отпускат по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. До 9-ти юли се набират проектите. 

Това стана ясно на днешна информационна среща в Областната администрация Хасково, инициирана от секретаря на Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси Зина Тенекеджиева. На срещата присъстваха 40 души от общините Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Свиленград, Хасково, Харманли и Минерални бани, представители на бенефициентите по схемата – общини, НПО, детски градини и училища.

Големият плюс на тази програма е, че финансирането е 100% и не изисква съфинансиране. Авансът от 20% обаче е недостатъчен за стартиране на добри практики, преценяват от школата.

С парите по програмата трябва да се осигурят учебно-технически средства, апаратура, учебници и учебни помагала, подобряване на училищната среда. Програмата позволява и кандидатстване за много по крупни суми, с които да се подобри сградния фонд на съответното учебно заведение.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини